Pacienții internați la Spitalul Colentina din Capitală vor fi externați sau transferați pentru ca unitatea medicală să trateze exclusiv pacienți infectați cu noul coronavirus. Din acest moment, în spital nu vor mai fi internați pacienți cu alte afecțiuni.

"În scenariul 3, cele 7 clinici regionale pentru COVID-19 vor trata doar cazuri severe și critice, iar celelalte spitale județene sau spitalele mari cum este și Colentina se vor axa pe formele ușoare și medii, urmând că patologia non-COVID să fie preluată de secțiile de pneumologie de suport, în secțiile de boli interne. La Colentina nu se mai fac internări, decât cei care sunt acum se vor pregăti să se externeze.

E nevoie de personal suplimentar tocmai în pregătirea viitoarelor scenarii. Decretul prevede într-adevăr și angajarea directă a personalului medical și achiziționarea directă a echipamentelor și medicamentelor. Decretul prevede și posibilitatea de a rechiziționa anumite clădiri pentru cazarea acestor pacienți.

Cel mai devreme, echipamentele pot veni și mâine. Acum noi achiziționăm echipamente de protecție, măști, dispozitive medicale, ventilatoare, aparat real-time PCR, teste, și Comisia Europeană ne-a informat să dăm necesarul pentru o achiziție la nivel european.

Sperăm să nu fie o explozie a numărului de cazuri, vrem să limităm focarele mici și creșterea într-un ritm scăzut a numărului de cazuri. Noi în acest moment avem cazuri în carantină sau cazuri de contacți a celor două persoane, cel de la Gerota și cel din Parlament, precum și cazuri noi sporadice. În următoarea perioadă ne așteptăm la un aflux al celor din Spania, cu o creștere progresivă, dar nu violentă", a declarat Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Potrivit directorului medical al Spitalului Colentina, Bogdan Furtună, spitalul va fi eliberat în câteva zile pentru internarea pacienților care prezintă simptomatologie de COVID-19.