România reciclează doar 5% din resturile menajere deși și-a luat angajamentul să ajungă la 50% până în 2020.

Convins că schimbarea se poate realiza doar cu contribuția fiecăruia, un președinte de asociație de proprietari din sectorul 2 și-a mobilizat vecinii și a adus o platforma pentru colectare selectivă, lângă blocul său. Platforma cuprinde containere pentru colectarea hârtiei, plasticului și a sticlei.

„Am văzut foarte mult gunoi pe lângă bloc și am pornit o campanie de conștientizare a proprietarilor că trebuie să facem ceva. Nu prea am avut sorți de izbândă decât în momentul în care le-am zis că altfel nu vor mai plăti taxa de habitat.”, a declarat inițiatorul.

Platforma valorează 13.000 lei și este produsă de o firmă românească. De la 1 martie, locuitorii sectorului 2 trebuie să plătească o taxă de habitat de 9.42 lei de persoană în fiecare lună, pentru salubrizare. Cei care colectează selectiv vor plăti însă numai 0.99 lei de persoană, pe an.

Viceprimarul sectorului 2, Dan Cristian Popescu, a felicitat inițiativa și promite continuarea măsurilor pentru ca administrația locală să evite amenzile Comisiei Europene pentru încălcarea normelor de mediu.

“Schimbarea începe întotdeauna cu noi. Vreau să felicit inițiativa locatarilor și mai ales determinarea președintelui în a implementa colectarea selectivă. Ne-am întalnit prima dată luna trecută și am discutat despre variantele de amplasare a ghenelor exterioare. Astăzi ele sunt gata, iar locatarii celor 3 scări de bloc vor plăti de anul viitor doar 0,99 lei/ persoană/an pentru gunoi.”

Infrastructura de colectare selectivă în București este foarte slabă, cu doar 3% din deșeuri colectate separat. România reciclează doar 13% din deșeuri în condițiile în care din 2020 trebuie să atingă 50% conform directivelor europene.

Comisia Europeană a avertizat țara noastră că riscă amenzi uriașe pentru colectarea selectivă a deșeurilor.