Un om informat este un om bogat. Este şi cazul “deontologului” Codrin Ştefãnescu, secretar general PSD, care va returna statului un teren cu un profit de 2.200%. El va încasa ilegal, scrie Rise Project, 4 milioane de euro.


Codrin Ștefănescu (50 de ani) se pregătește să ia de la contribuabilii români 4 milioane de euro pentru un teren scos, în mod ilegal, din proprietatea comună a acelorași contribuabili români. Secretarul general al PSD va vinde Primăriei Capitalei cu 156 euro/mp un teren pe care l-a cumpărat cu 6,7 euro/mp și care n-ar fi trebuit niciodată să ajungă în circuitul civil al tranzacțiilor imobiliare.

Afacerea lui Ștefănescu va avea o rată de profit de 2.200%.

În noiembrie 2013, la iniţiativa primarului Sorin Oprescu, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a hotărât exproprierea unei salbe de terenuri, astfel încât să facă posibilă extinderea Bulevardului Timișoara până la întâlnirea cu șoseaua de centură a orașului.

Printre loturile de pământ se găsește și unul pe care Codrin Ștefănescu îl deține în coproprietate cu o fostă colaboratoare a magnatului imobiliar Dragoș Dobrescu (48 de ani).

Terenul lui Ștefănescu și al fostei colaboratoare a lui Dobrescu – în suprafață de 3,18 hectare – reprezintă cea mai mare parcelă dintre cele aproape nouăzeci, pe care CGMB și-a propus să le cumpere de la particulari pentru a putea construi prelungirea Bulevardului Timișoara.

Terenul este atât de mare în raport cu celelalte supuse exproprierii încât din banii alocați de CGMB pentru întreaga operațiune aproape o treime va fi folosită pentru a achiziționa lotul de pământ al celor doi.

Astfel, din cele 68 de milioane de lei puse la bătaie pentru acest scop, 22 de milioane le vor reveni lui Ștefănescu și fostei colaboratoare a lui Dobrescu.

Cum cei doi dețin respectivul teren în raportul de 80%-20%, lui Ștefănescu îi vor reveni 4 milioane, iar asociatei lui, 1 milion.

Primarul general, Gabriela Firea, nu a răspuns la mesajele RISE, prin care a fost întrebatã în ce fază se găsește acțiunea de expropriere a celor 90 de terenuri, care stau în calea extinderii Bulevardului Timișoara.

Însă datele din cartea funciară a lotului deținut de Ștefănescu și de fosta colaboratoare a lui Dobrescu arată că exproprierea – cel puțin a celor 3,18 hectare – nu a fost încă făcută.

‘Iar ca tabloul să fie complet, trebuie spus că terenul respectiv face parte dintr-un lot mult mai mare retrocedat către firma lui Sorin Stănescu, nașul de cununuie al fiului lui Liviu Dragnea și prieten al șefului ANSVSA (implicați toți trei în scandalul gripei porcine). Retrocedarea a fost dovedită în instanță ca fiind ilegală, însă nici până în ziua de astăzi statul nu a reușit să reintre în posesia terenurilor. Practic, nu numai că bucureștenii vor plăti din buzunar 4 milioane pentru Codrin Ștefănescu. Voi întreprinde toate demersurile legale și politice, împreună cu consilierii generali USR București, pentru ca acest lucru să nu se întâmple’, a comentat consilierul general USR Ana Cicealã.

“Într-o societate sănătoasă un individ cu carisma și integritatea morală a lui Codrin Ștefănescu ar fi trebuit să ajungă cel mult proxenet. Dar el este peste tot pe media, citat, împrăștiindu-și mizaria, murdărind totul în jur, cu caracterul lui infect”, a postat pe pagina sa de socializare consilierul general PNL Ciprian Ciucu.