Prefectura Cluj a anunțat joi că va ȋncepe să ȋi supravegheze pe clujeni și cu ajutorul dronelor, pentru a vedea dacă aceștia repectă regulile impuse de ordonanțele militare și izolarea.

Potrivit autorităților, această măsură vizează, în principal:

- Verificarea respectării dispozițiilor referitoare la condițiile de părăsire a domiciliului, carantină și izolare la domiciliu;

- Obținerea de date referitoare la aglomerări de persoane în zone importante ale municipiului Cluj-Napoca (parcuri, zone de agrement, piețe agroalimentare, intrări sau parcări ale supermarket-urilor);

- Dimensionarea corespunzătoare a efectivelor angrenate în misiuni de menținere a ordinii publice;

- Prezența în teren și asigurarea vizibilității poliției și a celorlalte instituții de aplicare a legii, în vederea creșterii sentimentului de siguranță al cetățenilor.

Prefectura Cluj mai anunță că popularizarea unor astfel de metode de verificare folosind tehnologia avansată are scopul "de a transmite populației un mesaj ferm de descurajare a nerespectării dispozițiilor cuprinse în ordonanțele militare, pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și pentru combaterea ilegalităților de orice fel". Și autoritățile din Wuhan, China au apelat la ajutorul dronelor ȋn timpul vârfului de criză.

Prin intermediul acestui sistem de supraveghere se vor transmite și mesajele audio de informare, care acum sunt difuzate din autospeciale ale poliției.

Zonele de acțiune vor fi stabilite zilnic, în funcție de mai mulți indicatori specifici, pentru a permite o acoperire cât mai fidelă a teritoriului selectat, iar la acțiuni vor participa polițiști din Poliția Cluj-Napoca și ai Serviciului Criminalistic, polițiști locali, jandarmi și personal MAPN, sprijiniți de un specialist civil, care va gestiona activitățile de fotografiere, videofilmare și de transmitere a acestor date la sol.

Conform Prefecturii, toate înregistrările foto-video sunt proprietatea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj și nu vor fi făcute publice, iar imaginile surprinse vor fi prelucrate și stocate cu respectarea prevederilor legale referitoare la protecția datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date.