PSD este pregătit de alegeri, fie ele anticipate sau la termen, iar indiferent de rezultatul moțiunii, localele se vor desfășura într-un singur tur, este declarația președintelui interimar al Partidului Social Democrat, cu câteva zile înainte de votul pe moțiunea depusă de partidul pe care îl conduce.

"Partidul Social Democrat nu are nicio problemă cu niciun fel de alegeri. (...) Nu există niciun stat în Uniunea Europeană care a permis modificarea legilor electorale cu patru luni înainte de alegeri. De asta mă şi deranjează această presupunere de înţelegere între mine şi Orban. Alegerile în două tururi nu se vor mai face, alegerile primarilor vor fi dintr-un singur tur. Indiferent dacă trece moţiunea sau nu. Pe ce să mă înţeleg cu Orban? Pe ceva care nu se mai întâmplă? Primarii vor fi aleşi dintr-un singur tur, este evident. Pentru cine are logică juridică şi ia pixul în mână şi calculează termenii, nu se mai pot face la primari alegeri în două tururi. Doar dacă domnul Orban, în afară de abuzul de putere, doreşte să facă şi un abuz de serviciu şi să vină cu o ordonanţă peste o lege care se discută la CCR. Acela este un abuz clar de serviciu şi va răspunde penal pentru el.", a declarat Ciolacu.

Președintele PSD susține că atunci când militează pentru alegerile locale într-un singur tur nu ține cont de simulările care arată pierderea masivă de mandate pentru PSD ci dorește respectarea legii în România.


"Nu sunt convins de aceste simulări. (...) Poate pe baza acestor simulări, Orban vine cu un lucru atât de nedemocratic. (...) Eu nu vreau să intru în logica lui Ludovic Orban, Ludovic Orban să răspundă de ce vrea să facă. (...) Este jocul sondajelor în care şi PSD a crezut la un moment dat că românii cred în astfel de şmecherii şi artificii", a explicat social-democratul.

Cele două Camere ale Parlamentului s-au reunit, luni, pentru prezentarea moțiunii de cenzură pe care PSD a depus-o, după ce Guvernul și-a angajat răspunderea pe proiectul alegerii primarilor în doua tururi de scrutin, la alegerile din vară. Marcel Ciolacu a declarat că PSD are suficiente voturi pentru răsturnarea Guvernului Orban, iar după ce acest lucru se va întâmpla, PSD va veni cu o propunere de premier.