După întâlnirea cu o delegaţia guvernului de la Londra, Guy Verhofstadt, coordonatorul Parlamentului European pentru Brexit vine cu răspunsul la întrebarea care îi îngrijora pe europenii care trăiesc și muncesc în Regatul Unit.


Astfel, conform discuțiilor, cetăţenii europeni care nu au cerut un statut de rezident în Regatul Unit până la data limită, iunie 2021, vor beneficia de o perioadă de graţie în care vor putea să-şi legalizeze statutul.

''Ce se va întâmpla cu aceşti oameni chiar şi după perioada de graţie? Ei bine, nu va fi expulzare automată. După perioada de graţie vor avea posibilitatea să aplice, întrucât nu a fost posibil să o facă în cadrul procedurii normale '', a spus Verhofstadt.


Și purtătorul de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson a confirmat că nu va fi o expulzare automată a celor care nu şi-au legalizat statutul. Anterior, guvernul britanic ameninţase cu expulzarea cetăţenilor europeni care nu-şi legalizează şederea în Regatul Unit până la data limită prevăzută.


Pot rămâne legal în Marea Britanie după părăsirea UE cetăţenii europeni care dovedesc că au avut anterior reşedinţa în această țară. Cei care au locuit aici cel puţin cinci ani vor primi statutul de rezident permanent (settled status), ceilalţi putând obţine statutul de rezident temporar (pre-settled status), care poate fi transformat în cel de rezident permanent odată ce solicitantul cumulează cei cinci ani de reşedinţă în Regatul Unit.