Opacitatea instituțiilor statului l-a înfuriat pe avocatul Daniel Ionașcu. El a afirmat că pe teritoriul României sunt 3.000 de medici falși. Ministerul Sănătății neagă informația și anunță controale la Ditrecția de Sănătate Publică, care verifică toate codurile de parafă eliberate de această institutie din anul 2018 până în februarie 2019. Deoarece avocatul îl apără pe Matteo Politi, așa-zisul medic Italian, ministrul Sorina Pintea îl suspectează de alte interese, dar refuză de multe luni să facă lumină în acest caz.

Avocatul Daniel Ionașcu a făcut o afirmație de o gravitate extremă. „Vreau să vă spun – și aici dați-mi voie să cred că este știrea emisiunii, din ceea ce eu am cules din datele dosarului, sunt pe teritoriul României un număr de 3.000 de astfel de medici", a declarat avocatul Daniel Ionașcu la un post de televiziune. El a făcut apel la ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

„De patru luni de zile, am strigat de la microfoanele din fața sălilor de judecată către ministrul Sănătății să facă publice parafele care există în România astăzi, în așa fel încât să vedem dacă cel ce are parafa este înscris în tabloul medicilor. De patru luni de zile, nu s-a răspuns. Nu am abandonat lupta”, a mai spus Ionașcu.

Reacția Ministerului Sănătății, plină de vorbe goale

„În urma unor informații apărute în presă conform cărora în România există 3000 de medici falși, Ministerul Sănătății face următoarele precizări: Ministerul Sănătății nu deține informația că ar exista medici falși care profesează în România. Dacă cineva deține informații că astăzi sunt medici falși care oferă servicii medicale în sistemul public sau privat de sănătate, are obligația să anunțe organele competente, acest lucru punând în pericol viețile pacienților.

În urma cazurilor depistate în care persoane profesau meseria de medic cu parafe acordate ilegal, Ministerul Sănătății a demarat un control la Direcția de Sănătate Publică București în cadrul căruia au fost verificate toate codurile de parafă eliberate de această institutie din anul 2018 până în februarie 2019. De asemenea, astfel de controale au fost derulate în mai multe direcții de sănătate publică județene.

De asemenea, pentru a evita situațiile ca și alte persoane care nu indeplinesc condițiile necesare să practice medicina în România, Ministerul Sănătății a elaborat un Ordin de Ministru care se află în prezent în transparență decizională și care reglementează condițiile necesare pentru angajarea medicilor în sistemul de sănătate public și privat.

Facem mențiunea că lista cu codurile de parafa eliberate la nivel național este elaborată de centrul de calcul al Ministerului Sănătății și nu poate fi făcută publică deoarece conține date cu caracter personal".

Sorina Pintea, îngrijorată de scăderea încrederii pacienților

"Mi se pare extrem de grava afirmația conform căreia astazi ar exista în sistemul de sănătate din România 3.000 de medici falși. Dacă există dovezi în acest sens, dacă cineva știe că există o singură persoană care astăzi practică medicina fără a avea acest drept, are obligația de a informa imediat organele competente. Astfel de afirmații fără dovezi fac foarte mult rău pacienților, a caror încredere în personalul medical poate fi zdruncinată. Pe de alta parte, suspiciunile create astfel afectează și medicii care fac tot ce le stă în putință pentru sănătatea noastră. Am luat măsuri îndată ce am aflat despre primul caz în care o persoana și-a obținut ilegal codul de parafă, astfel încât să nu mai existe posibilitatea creării de breșe în sistem. Este vorba chiar despre persoana pe care o apară astăzi domnul avocat Daniel Ionașcu, cel care afirmă că sunt alte mii de medici în situația clientului său. Sunt sigură că justiția își va face datoria în toate cazurile de depistate pentru a da un exemplu celor care s-ar mai gândi de acum încolo că se pot juca de-a medicii punând în pericol viețile oamenilor", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.