Odată cu ridicarea restricțiilor de circulație, începând cu data de 15 mai, va intra în vigoare obligativitatea purtării măștilor de protecție în spațiile închise. În condițiile în care prețul mediu al unei măști de unică folosință depășește 2 lei, Guvernul pregăteşte un mecanism prin care să asigure aceste măşti de protecţie pentru persoanele care nu au venituri.

"Este o măsură necesară în spaţii închise. Pentru persoanele care nu au venituri o să pregătim un mecanism de distribuţie, în care persoanele care nu au venituri, care se află sub pragul sărăciei, în baza anchetelor sociale care sunt efectuate de primăriile din fiecare localitate, vom stabili un mecanism de punere la dispoziţia cetăţenilor fără venituri a acestor măşti. În ceea ce priveşte ceilalţi cetăţeni, vor trebui să îşi achiziţioneze măşti şi, în acest sens, încercăm să asigurăm toate cantităţile necesare consumului de măşti pe piaţă", a declarat Ludovic Orban.

Și ministrul Economiei, Virgil Popescu, a dat asigurări că începând cu 15 mai în România vor exista stocuri suficiente de măști pentru a acoperi necesarul.

"Sunt convins că, atât din producţia internă, cât şi, dacă va fi nevoie, din import - şi cred că în prima perioadă va fi nevoie şi din import - vor fi măşti suficiente pe piaţa din România - în farmacii, în lanţurile de magazine şi în online. În online sunt încontinuu măşti, nu am mai văzut penurie de măşti în ultima perioadă. Eu am spus că preţul corect ar trebui să fie undeva în jurul cifrei de 2 lei fără TVA şi sunt convins că acolo va fi. Ceea ce va trebui să facă mediul privat şi economia este să se asigure ca oferta de măşti să fie cel puţin la nivelul cererii, dacă nu mai mare, tocmai pentru a nu crea speculaţii de piaţă la preţ, şi ne vom asigura de acest lucru, ca să avem o ofertă suficientă pentru toţi cetăţenii României", a afirmat Virgil Popescu.