Comisia de la Veneția a primit de la Guvernul României cererea pentru eliberarea lui Tudorel Toader din funcția de membru al prestigiosului for consultativ al Consiliului Europei.

Cererea a fost formulată de Ministerul Justiției, în urma deciziei CEDO în favoarea Laurei Codruța Kovesi.Reprezentanții Comisiei de la Veneția au confirmat primirea cererii prin care fostul ministru al Justiției să nu mai fie membru din partea României.Tudorel Toader este membru al Comisiei de la Veneția din 2014. În 2018 a mai primit un mandat de patru ani, după ce s-a autopropus în funcție. Potrivit procedurii, Ministerul Justiției formulează propunerea privind numirea reprezentantului României în Comisie, Ministerul Afacerilor Externe dă un aviz iar primul ministru aprobă. Tudorel Toader era ministru al Justiției când s-a autopropus pentru un nou mandat, în intervalul 2018 - 2022.Potrivit procedurilor Comisiei, mandatul unui membru expiră în următoarele condiții:


-la finalul mandatului de patru ani (23 mai 2022 în cazul lui Tudorel Toader)

-prin demisie

-în momentul în care Comisia constată, la propunerea Biroului, printr-o majoritate de două treimi a membrilor, că persoana în cauză nu mai este capabil sau nu mai este calificat să-și exercite funcțiile.Purtătorul de cuvânt al forului, Panos Kakaviatos, a declarat că: „23 mai 2022 este data la care expiră mandatului dl Toader, dar este neclar dacă va pleca înainte de această dată".