În această după-amiază, este așteptat raportul MCV. Potrivit surselor, acesta ar fi cel mai dur din ultimii 10 ani. CSM este criticat pentru lipsa de colaborare în interiorul instituției. Experții Comisiei Europene observă că lupta anticorupție a scăzut dramatic, iar activitatea DNA este într-un declin semnificativ.

Experții Comisiei Europene au întocmit Raportul MCV pentru România, considerat cel mai dur din ultimii 10 ani. Nota critică a raportului privind starea Justiției din România survine în contextul în care conflictele din interiorul sistemului judiciar s-au întețit atât în cadrul CSM, cât și între conducerea instituției, asigurată de Lia Savonea, și cea a Ministerului Justiției, în persoana ministrului demis Ana Birchall. În raport se menționează reducerea activității DNA, iar în acest context se precizează că lupta împotriva corupției a cunoscut o scădere dramatică. Raportul face referire și la celebra Secție de investigare a infracțiunilor din justiție. Experții notează că instituția a fost înființată fără a exista o consultare cu actorii din sistem și nu s-a ținut cont de recomandările Comisiei de la Veneția în privința acesteia.

Cele 8 recomandări suplimentare pentru România formulate în ultimul raport MCV

Pentru Legile justiției:

- Suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiției și a ordonanțelor de urgență ulterioare.

- Revizuirea legilor justiției ținând seama pe deplin atât de recomandările formulate în cadrul MCV, cât și de cele formulate de Comisia de la Veneția și de Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO).

- Suspendarea imediată a procedurilor de numire și revocare aflate în curs, care vizează procurori în funcții cheie.

- Relansarea procesului de numire a unui procuror șef al DNA, care să aibă experiență dovedită în domeniul urmăririi penale a infracțiunilor de corupție și un mandat clar pentru ca DNA să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente și imparțiale în cazurile de corupție.

- Numirea de către CSM a unei echipe interimare de conducere a Inspecției Judiciare și numirea, în termen de trei luni, prin concurs, a unei noi conduceri a acestei instituții.

- Respectarea avizelor negative ale CSM referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu funcții de conducere până la intrarea în vigoare a unui nou cadru legislativ.

- Înghețarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal și a Codului de procedură penală.

- Relansarea procesului de revizuire a Codului penal și a celui de procedură penală ținând seama de asigurarea compatibilității acestor coduri cu dreptul UE și cu instrumentele international în materie de combatere a corupției, precum și cu recomandările formulate în cadrul MCV și cu avizul Comisiei de la Veneția.