De luni, ȋn Cehia, restricțiile impuse din cauza pandemiei de coronavirus s-au relaxat. Cehii au profitat de redeschiderea teraselor și au sărbătorit ieșirea din lockdown la bere.

Guvernul de la Praga a permis şi redeschiderea unor şcoli, saloare de coafură, mall-uri şi cinematografe, dar şi muzee şi galerii. Autoritățile au permis, de asemenea, desfăşurarea nunţilor şi evenimentelor culturale şi religioase la care pot participa maximum o sută de persoane. Ȋn același timp, echipele sportive ȋși pot relua programul obișnuit de antrenamenente, potrivit Mediafax.

Cehii ocupă primul loc în topul consumatorilor de bere din lume, așa că redeschiderea teraselor şi berăriilor a fost punctul forte din planul guvernamental de relansare a economiei în etape.

Din cauza pandemiei, domeniul industrial din Cehia a ajuns la cel mai mic nivel de la criza din 2009, însă ţara pare că se îndreaptă uşor spre o stare de normalitate. Guvernul a promis un pachet de măsuri de sprijinire a companiilor, însă acestea spun că procedura de solicitare a subvenţiilor este complicată.

Autorităţile din Cehia au relaxat, de luni, şi restricţiile de circulaţie, permiţând locuitorilor din afara UE să intre în ţară dacă pot face dovada unui test COVID-19 negativ. Au început să circule şi trenurile şi autobuzele cu rute în străinătate, iar Czech Airlines a anunţat că va relua, din 18 mai, zborurile spre Amsterdam, Frankfurt, Paris şi Stockholm.

Până în prezent, Cehia a raportat 8.123 de pacienţi infectaţi cu coronavirus şi 280 de decese, cu mult mai puţine decât ţările vecine.