Ȋntr-o conferință de presă, Președintele Klaus Iohannis a mărturisit că deocamdată nu are de gând să refuze promulgarea legii privind dublarea alocației pentru copii, însă aceasta se află încă în analiză.

„Proiectul de lege a ajuns la mine și are termen de promulgare 18 ianuarie. La acest moment nu am de gând să refuz promulgarea acestei legi, dar ea încă se afla în analiză si în așteptarea unor lămuriri suplimentare din partea Guvernului”, a declarat Klaus Iohannis.

Deși toți actorii politici sunt de acord că, ȋntr-adevăr, alocațiile pentru copii trebuie majorate, experții spun că o astfel de măsură ar dinamita bugetul de stat pe 2020. Ȋn acest context, atât Premierul Orban, cât și partidul de guvernare au ales să dea dovadă de responsabilitate și să nu susțină acest proiect, deși asta i-ar putea costa din punct de vedere electoral. Se pare că și Președintele vrea să aibă toate datele, ȋnainte să ia o măsură care ar putea afecta stabilitatea financiară a țării.

Printre variantele pe care PNL le ia ȋn calcul pentru sancționarea proiectului, se numără atacarea la CCR, prorogarea termenului de intrare în vigoare sau angajarea răspunderii Guvernului.

„Noi nu putem accepta felul acesta de legiferare (al creșterii alocațiilor - n.r). Avem patru variante posibile: fie atacarea la CCR, fie prorogarea termenului de intrare în vigoare, fie o reglementare care să prevadă, totuși, o creștere rațională a alocațiilor de copii, care repet, de la 1 ianuarie au crescut, tot în baza proiectului depus de PNL, fie mai avem o variantă, care ar cuprinde procedura de angajare a răspunderii”, a afirmat Ludovic Orban, la finalul ședinței Biroului Executiv al PNL.

Premierul a acuzat PSD de iresponsabilitate crescând alocațiile, din nou.

„Avem practic identificate, în momentul de față, patru variante. Aici sunt un om cinstit și am spus-o încă din prima: PNL a introdus un amendament la Legea bugetului de stat, în martie 2019, prin care aproape s-au dublat alocațiile. De ce am făcut lucru ăsta? Pentru că pentru o perioadă de patru ani de zile, PSD nu a crescut deloc alocația. Mai mult, un alt proiect de lege adoptat, tot la propunerea PNL, înaintate de secretarul general, Robert Sighiartău, alocațiile cresc anual, pentru a recupera puterea de cumpărare a alocației, care se pierde în urma inflației. Deci, practic, alocațiile de la 1 ianuarie cresc cu 3,8%. Să vii acum, tot în 2019, și să impui o nouă dublare a alocațiilor pentru copii, arată o lipsă de responsabilitate categorică din partea PSD”, a subliniat Orban.