Amenzile pentru nerespectarea ordonanțelor militare au revenit la nivelul anterior Ordonanței de Urgență care a mărit valoarea acestora, adică între 100 și 5000 de lei. Anunțul a fost făcut, joi, de către premierul Ludovic Orban. Acest lucru înseamnă că amenzi se vor da în continuare, dar la valori mai mici.

„Noi am mărit amenzile pentru a crește gradul de conformare la reguli. Faptul că s-a luat această decizie a CCR nu înseamnă că nu se mai dau amenzi, numai că se dau amenzile la nivelul anterior Ordonanței de Urgență. Dacă a fost declarat neconstituțional un articol, declararea ca nceconstituțional poate să fie interpretată ca o revenire la vechile amenzi. Când vom avea și motivarea vom înțelege cu adevărat care sunt toate consecințele legale”, a declarat prim-ministrul.

Guvernul va face o analiză pentru o eventuală amnistie a celor care au fost amendați în baza OUG declarată neconstituțională de CCR. Premierul susține, în continuare, că decizia Curții Constituționale este una dată în "disprețul celor care au respectat legea".

"Mi se pare o decizie împotriva ordinii de drept dată în favoarea celor care nu au respectat regulie, dată în dispretul milioanelor care au respectat regulile și au contribuit la menținerea în limite rezonabile a răspândirii coronaviruslui.", a mai spus șeful Executivului despre decizia CCR.