Președintele Klaus Iohannis a susținut astăzi o conferință de presă în care a oferit lămuriri cu privire la măsurile care se vor aplica după data de 15 mai.

Veștile nu sunt pe atât de pozitive pe cât românii se așteptau. Conform spuselor președintelui, mijlocul lunii mai nu înseamnă revenirea la viața normală, dinainte de pandemie. Mare parte dintre restricții vor fi menținute, mai ales în ceea ce privește aglomerările mari de oameni, dar și deplasările fără motiv în afara localității.

“Rămân restricții în continuare, nu vom putea să ne întâlnim decât maxim câte trei, nu vom putea ieși la restaurant, nu vom putea să ieșim din localitate decât dacă avem un motiv foarte serios.

Marile festivaluri probabil nu vor avea loc în acest an, nu putem să riscăm să avem un număr mare de persoane într-un loc, competițiile sportive, dacă se vor relua, există o probabilitate mare să se reia fără spectatori.”, a declarant Iohannis.

O altă mențiune a președintelui a fost cea legată de calendarul relaxării restricțiilor. Potrivit șefului statului, revenirea la normalitate se va face gradual, pe parcursul mai multor luni, ținând cont de efectele noilor măsuri asupra numărului cazurilor noi de îmbolnăvire.

“Măsurile pe care le vom lua de reducere a resticțiilor vor fi graduale. De la 1 iunie încă ceva, dacă totul merge bine, din 15 iunie încă ceva.

Dacă o măsură de relaxare crește dintr-o dată numărul de bolnavi, această măsură intră înapoi.

Este nevoie de o abordare responsabilă. În timpul stării de urgență majoritatea măsurilor au fost coercitive, ușor-ușor autoritățile trebuie se se retragă și oamenii simpli să preia responsabilitatea. Vom avea obligativitatea să purtăm măști, când suntem în spațiile închise, când călătorim cu metroul.”, a completat Klaus Iohannis.

Președintele a lăudat Guvernul pentru modul în care a fost gestionată această criză, care a prins România nepregătită din toate punctele de vedere, cu toate rezervele goale.

“Atunci când a început epidemia, rezervele României au fost goale. N-au existat rezerve de măști, de biocide, au existat foarte puține medicamente. Toate cestea au trebuit procurate într-un timp record. S-au folosit nu doar banii puțini, s-au folosit cu mare succes și banii europeni și se folosesc în continuare. România are acum acces la un miliard și jumtate de euro care vor fi folosiți pentru dispozitive medicale, medicamente și sporuri pentru medici.”, a concluzionat șeful statului.