Președintele Iohannis a anunțat, marți, prelungirea stării de urgență cu încă 30 de zile. Decretul va fi supus votului Parlamentului, joi. ALDE și Pro România au anunțat deja că se opun acestei măsuri. Cu toate acestea, surse spun că PSD va vota decretul. Același lucru va fi făcut și de UDMR.

Președintele PSD Maramureș, Gabriel Zetea, declara luni că:

„Va exista mâine o consultare destul de largă cu fiecare județ în parte, ca și poziție a fiecăruia în ceea ce privește prelungirea stării de urgență. Există viziuni diferite. Dar să nesocotești necesitatea stării de urgență nu e un lucru pe care cred că și-l poate asuma cineva. Evident că este nevoie în continare de măsuri restrictive în ceea ce privește circulația populației, măsuri pentru protejarea sănătății populației. Eu personal nu cred că se va putea întâmpa acest lucru (blocarea decretului de către PSD - n.red.). Dar Guvernul trebuie să înțeleagă că nu face suficient pentru România și pentru economia României în special. Dacă Guvernul nu va înțelege strigătul partidelor parlamentare din România, atunci este obligatoriu ca Parlamentul să se pună cu adevărat în funcțiune și să revină la muncă și să legifereze urgent peste ordonanțele proaste date de către Guvern sau să legifereze legi noi pentru domeniul economic”.

Social-democrații au trimis premierului o scrisoare cu aceste solicitări. Documentul a fost semnat de Marcel Ciolacu, Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian.

Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu au declarat că nu susțin prelungirea stării de urgență și că nu vor vota decretul în Parlament. PNL, USR, PMP și UDMR susțin măsurile noului decret.