Curtea Constituțională a României a hotărât că legea care prevedea eliminarea pensiilor speciale, adoptată de Camera Deputaților la începutul acestui an, este neconstituțională. Curtea primise sesizări în această cauză atât de la Avocatul Poporului, cât și de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Măsura de eliminare a pensiilor speciale viza parlamentarii, magistrații, funcționarii publici cu statut special, funcționarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic și consular, membrii Curții Constituționale, precum și personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă. Actul normativ excepta doar două categorii, militarii și polițiștii.

În urma hotărârii Curții, premierul Ludovic Orban a punctat că mai mulți membri ai CCR se află într-un conflict de interese la judecarea acestei sesizări și a declarat că nu va renunța la inițiativă, iar guvernul va reface legea ținând cont de obiecțiile CCR.

„Curtea Constituțională a arătat că nu vrea să existe dreptate în sistemul de pensionare, că urmărește să mențină un sistem privilegiat de calcul a pensiilor pentru categorii care de-a lungul timpului au beneficiat de diferite legi speciale care au permis un calcul al pensiei diferit de calculul pensiei pe baza principiului contributivității. Ca Partid Național Liberal am susținut constant necesitatea ca principiul fundamental care să stea la baza calculului pensiei să fie fie principiul contributivității, singurul just, legitim. Singura excepție pe care noi o susținem este privitoare la pensiile de serviciu ale cadrelor militare. Din păcate acest nou demers de a încerca să punem ordine în sistemul de pensii a fost zădărnicit de o Curte Constituțională care conține oameni care nici măcar n-ar trebui sau n-ar avea dreptul să judece astfel de sesizări, pentru că ei înșiși sunt beneficiari de pensii speciale și se află într-un vădit conflict de interese. Curtea Constitutionala se afla in conflic de interese, judecatorii din CCR avand pensii speciale. Vom reface legea tinând cont de observațiile CCR.”, a afirmat Orban.