Noi măsuri pentru combaterea pandemiei de coronavirus au fost anunțate duminică seara de Ministerul de Interne. Printre ele se numără plafonarea prețurilor la utilități, noi măsuri pentru susținerea activității transportatorilor, dar și înăsprirea pedepselor pentru persoanele care nu respectă izolarea sau carantinarea.

Cei care nu stau cele 14 zile ȋn carantină sau izolați, intră alte 14 zile ȋn carantină și vor trebui să suporte toate costurile.

Aici este textul integral al Ordonanței militare nr. 4.

Ȋn Articolul 8 al Ordonanței, Guvernul plafonează prețurile la utlități.

“În perioada stării de urgenţă preţurile la energie electrică şi termică, gaze naturale, alimentare cu apă, salubritate şi carburanţi nu pot fi majorate peste nivelul practicat la data emiterii prezentei ordonanţe militare, acestea putând fi doar diminuate în funcţie de cerere şi ofertă.”

Ordonanța vine și cu o măsură de clarificare/corectare a prevederilor ordonanței nr. 3: persoanele peste 65 de ani vor putea părăsi domiciliul și în afara intervalului 11:00 – 13:00, pentru a merge la doctor în cazul unor tratamente precum cele oncologice sau dializă.

De asemenea, cei peste 65 de ani pot părăsi domiciliul și între orele 20:00 – 21:00 pentru plimbarea animalelor de companie.

„Pentru ieșirile în acest scop nu e nevoie de declarație pe proprie răspundere”, a precizat ministrul de Interne, Marcel Vela.

În cazul în care o persoană nu respectă izolarea la domiciliu, intră direct în carantină. Dacă o persoană nu respectă carantinarea, primește încă 14 zile de carantină. În ambele cauze, cei ce nu respectă regulile vor trebui să suporte costurile cu carantinarea.