Un studiu efectuat prin testarea a 30.000 de români, va determina gradul de răspândire a infectării COVID-19, în rândul populației din țara noastră. Ordinul pentru aprobarea studiului a fost deja finalizat de Ministerul Sănătății, iar testarea va începe luna acesta.

Urmărim determinarea gradului de răspândire a infecției SARS-CoV-2 în populația României, pentru a putea fundamenta adecvat viitoarele măsuri de protecție a sănătății populației. Institutul Național de Sănătate Publică va coordona tehnic proiectul, va prelucra și va analiza datele, astfel încât în luna septembrie să avem primele rezultate. Conform estimărilor, un număr de 29019 de seruri reziduale urmează să fie colectate și investigate. În acest sens vom aloca institutului 1,6 milioane de lei pentru achiziția de kituri, reactivi etc”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Vor fi selectate pentru participarea la studiu persoane din toate grupele de vârstă, din fiecare județ, fără semne și simptome de boală infecțioasă, care își vor da consimțământul în acest sens.

Direcțiile de sănătate publică vor selecta la nivelul fiecărui județ și a municipiului București un număr de 3-5 laboratoare care vor participa la studiu. Est vorba fie despre laboratoarele proprii sau de laboratoare externalizate ale spitalelor județene, care deservesc ambulatorul de specialitate, alte laboratoare publice sau private care furnizează servicii pentru pacienți neinternați, laboratoare cu adresabilitate mare (peste 1000 probe/săptămână sau peste 40000 probe/an).

Nu vor fi selectate însă în studiu laboratoarele spitalelor de boli infecțioase, ale centrelor de transfuzii, ale spitalelor COVID sau ale spitalelor de pneumoftiziologie TBC sau laboratoare care deservesc cu predilecție aceste tipuri de spitale.