În timpul unei conferinţe de presă susţinută ieri de Gabriela Firea, pe unul dintre şantierele primăriei capitalei, jurnaliştii au observat cum camioanele firmelor deţinute de PMB împrăştiau noroi şi praf pe străzile din jur. Acestea părăseasu şantierul fără a avea roţile spălate, aşa cum prevăd normele de mediu.

Scena s-a petrecut chiar sub privirele primarului general Gabriela Firea.

„O să-i rog pe colegii mei de la Compania Municipală Trafic şi pe cei de la Trustul de Clădiri Metropolitane să fie mult mai vigilenţi. Noi am făcut foarte multe controale şi la şantiele noastre cât şi la şantierele private. V-am şi comunicat. S-au dat şi foarte multe amenzi pentru că vrem să mergem pe ideea şi să înţeleagă fiecare, că aşa nu se mai poate. Fiecare şantier trebuie să aibă propriile norme antipoluare şi trebuie să lucreze în condiţii atât legale cât şi necesare în această perioadă”, a fost replica Gabrielei Firea, când jurnaliştii i-au semnalat camioanele.

O replică destul de blândă, având în vedere că, Primăria București s-a lăudat, în urmă cu doar câteva zile, că a amendat nu mai puţin de 89 de şantiere, tocmai pentru acelaşi lucru

PMB spunea că a verificat 218 șantiere şi a împărţit în urma neregulilor depistate, 89 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 280.000 de lei.

„Inspectorii au controlat activitățile de construire sau desființare din incinta șantierelor, urmărindu-se, în special, modul în care sunt efectuate activitățile de spălare a suprafețelor de lucru, de acoperire a pământului excavat sau de transport al acestuia. Curățarea căilor de acces și folosirea rampelor de spălare a anvelopelor autovehiculelor care au acces în respectivele șantiere au fost alte două activități vizate de reprezentanții Direcției”, se arăta în comunicatul Primăriei Generale din 31 ianuarie.

Şantierul pe care au fost surprinse imaginile este al Companiei Municipale Imobiliară S.A. și al Trustului de Cladiri Metropolitane, unde se construieşte un bloc de locuinţe sociale. Acesta va avea 11 etaje, cu 114 apartamente.

Poluarea cu praf se produce în ciuda faptului că în interiorul șantierului există o instalație pentru spălarea cauciucurilor mașinilor care ies părăsesc incinta.