În urma consultării mesajelor primite pe Facebook de la cetățeni, primarul Firea a decis să renunțe la aplicarea taxei pentru mașinile poluante din Capitală. Anunțul a fost făcut astăzi în cadrul unei conferințe de presă. Firea a menționat că va supune dezbaterii Consiliului General al Capitalei un proiect de hotărâre care prevede anularea acestei taxe.

În ciuda faptului că, așa cum declara anterior, Primăria a efectuat deja investițiile necesare aplicării prevederilor hotărârii (camere video montate în oraș pentru identificarea vignetelor, sistem de achiziție fizic și online etc.) se pare că acesta va rămâne încă un proiect ratat de primar.

Decizia a fost luată în urma unui sondaj efectuat pe Facebook, un instrument cel puțin atipic pentru o consultare publică oficială.

Cele două declarații video pe care le-am postat au însumat peste 2,5 milioane de vizualizări, cele mai multe, 60 – 70% din București și Ilfov. 90% se exprimau în defavoarea vinietei. Au fost depuse 430 de plângeri prealabile din partea unor persoane fizice și juridice”, a spus Gabriela Firea.

În fața unui asemenea val de respingere a unei astfel de măsuri care a fost luată în întreaga Europă, aceea de a restricționa în zona intens poluantă autoturismele care nu pot fi considerate prietenoase cu mediul, precum și a vinietei antipoluare, sunt în situația de a lua o decizie. Decizia se va transforma în hotărâre de Consiliu General în luna martie. Decizia este, deși cu sufletul neîmpăcat, dar din respect pentru cetățenii care mi-au scris, de a renunța la vinieta antipoluare”, a mai declarat primarul.

În imposibilitatea de a-și asuma măsuri considerate de consultanții politici nepopulare în an electoral, Gabriela Firea “aruncă pisica” în curtea Guvernului, de la care pretinde soluții pentru reducerea poluării în București.

Efortul nu trebuie să fie doar la nivelul Primăriei Capitalei, ci și la nivelul Guvernului, pentru că nu doar Bucureștiul este poluant”, a spus ea.

Firea rămâne convinsă că măsura este una bună, dar nu înainte de alegeri, astfel că promite reintroducerea taxei după realegerea sa pentru un nou mandat.