Cu doar 10 minute înaintea votului de învestitură, Premierul desemnat, Florin Cîțu, s-a retras. El l-a informat pe Preşedintele Klaus Iohannis că nu îşi mai doreşte funcţia.

În această situație, se pare că președintele va chema, din nou, partidele politice la Cotroceni și va face o nouă propunere de premier. Se aşteaptă ca, în cursul zilei de astăzi, președintele să facă o declarație de presă.

„Domnul Florin Vasile Cîțu și-a depus astăzi mandatul de prim-ministru desemnat. Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de această decizie și urmează să facă o declarație de presă în cursul acestei seri”, se arată într-un comunicat de presă al administraţiei prezidenţiale.

Retragerea lui Florin Cîțu se pare că ar veni pe fondul crizei coronavirusului şi în contextul în care alegerile anticipate au devenit un scenariu imposibil. Liberalii sunt obligaţi să înainteze o propunere de premier care să adune o majoritate parlamentară, dar care să şi fie capabilă să gestioneze guvernarea în următorele luni, care nu se anunţă deloc uşoare. Pandemia de coronavirus ameninţă economia naţională, cursul leu-euro, dar şi numeroase afaceri şi locuri de muncă.

Majoritatea partidelor parlamentare se arătaseră deschise să voteze guvernul Cîţu, tocmai pentru că ţara are nevoie urgentă de o guvernare plină şi stabilă.