Conform ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, în țara noastră se efectuează zilnic 4.500 - 4.700 de testări pentru COVID-19, în 57 de puncte de testare."În acest moment, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, se testează cu tehnica moleculară de identificare a ARN viral. Avem în acest moment o capacitate de testare pe aparate de 6.000 de teste pe zi în 57 de puncte de testare", a precizat Nelu Tătaru în cadrul ședinței de Guvern.

În acest moment, toate cele 57 de puncte de testare sunt operaționale sau în punct de operaționalizare, un aspect importat în funcționarea acestora la capacitate maximă îl reprezintă și personalul implicat.


"Ţin să menţionez că nu ţine doar de capacitatea aparatului, ţine şi de personalul care lucrează pe acest aparat şi de faptul dacă lucrează de o perioadă mai lungă, dacă este rodat pe acest aparat şi dacă are şi capacitatea, ca şi timp, fizic, să poată lucra", a mai menționat Nelu Tătaru.


Conform ministrului, în cel mai scurt timp, va exista o programare clară a testelor care se procesează în aceste unități, pentru ca încărcarea să fie uniformă, iar rezultatele să poată fi obținute într-un timp mult mai scurt.

''În zilele următoare vom face o repartiţie de la nivel central sau a reprezentanţilor zonali, prin DSP-uri, ca aceste teste care s-au recoltat să meargă către zonele de testare care au şi capacitatea şi să nu se mai aştepte decât cel mult 24 de ore.", a completat ministrul.