Varianta ideală pentru a evita escaladarea numărului de cazuri de coronavirus ar fi ca perioada de carantină din România să dureze 8-10 săptămâni, a declarat Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan.

„Asta este situația ideală și trebuie înțeleasă ca tare. Foarte greu de aplicat în practică, dar recomandarea a început cu 6 săptămâni. Să stea acasă măcar 6 săptămâni, ar fi mai bine 8 și ideal – 10. Sigur că principiul pentru a opri răspândirea acestui virus este de a încerca să rupem comunicarea prin care el se transmite”, a explicat Horațiu Moldovan.

Oficialul spune că activitatea economică și socială ar trebui regândită, pentru a fi ȋn afara pericolului.

„Deci toată lumea care poate sta acasă este absolut indicat să stea acasă. Să se expună mediului social doar cei care trebuie neapărat să o facă și se pot lua măsuri organizatorice astfel încât șansa contaminării să fie cat mai mică. Întreaga activitate economică și socială trebuie gândită în acest fel: să se mențină evident funcționarea societății, funcționarea economiei, pentru că este neapărat necesară, dar organizarea atentă, care să reducă riscul de contaminare este esențială și este posibilă”, a spus secretarul de stat.

Și medicul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”, a vorbit zilele trecute tot despre 10 săptămâni de carantină ca fiind scenariul ideal.