Noi studii ale cercetătorilor americani arată că particulele de COVID-19 aruncate ȋn aer de oameni, atunci când vorbesc, ar putea rezista în aer mai mult de 8 minute. Această descoperire ar explica capacitatea mare de contagiozitate a noului coronavirus, susțin cercetătorii medicali.

Estimarea cercetătorilor de la Institutele Naționale de Sănătate și de la Universitatea din Pennsylvania au arătat că vorbitul tare timp de un minut generează cel puțin 1000 de de particule care conțin coronavirus, potrivit CNN.

Aceste particule reușesc să rămână în aer timp de peste opt minute, conform unui studiu publicat în jurnalul științific PNAS. Este suficient ca o persoană sănătoasă să inhaleze aceste particule, pentru ca ea să se infecteze cu noul coronavirus.

Pentru a realiza experimentul, cercetătorii au cerut unei persoane să repete cuvintele „Rămâi sănătos!”, într-un spațiu care simulează un mediu cu aer stagnant. Fraza a fost aleasă, spun cercetătorii, pentru că grupul de cuvinte „th”, în limba engleză, din cuvântul „healthy”, generează astfel de picături de salivă.

Cercetătorii au folosit, apoi, un laser pentru a observa ce se întâmplă cu aceste particule după ce ele au părăsit cavitatea bucală. Rezultatul a fost că picăturile mari s-au micșorat și evaporat, însă au rămas în aer timp de peste opt minute. Inhalarea unor astfel de particule infectate de către o persoană sănătoasă duce la răspândirea bolii.