După două luni de pandemie, liderii europeni sunt priviți tot mai critic de către cetățeni, din cauza măsurilor luate. Mai au sau nu ȋncredere oamenii ȋn cei care ȋi conduc?

Dacă la mijlocul lui martie, când pe tot continentul se adoptau în pripă măsuri de carantină, toate guvernele s-au bucurat de o creștere masivă a susținerii populare – un fenomen normal în vremuri de criză națională – sondajele recente arată că situația s-a mai temperat.

Franța. Președintele Emmanuel Macron e în declin constant de trei ani, dar a avut o revenire la începutul crizei, la fel ca alți conducători din întreaga lume.

Conform unui sondaj Ifop, la sfârșitul lui martie 55% din respondenți și-au exprimat încrederea în modul în care gestionează guvernul criza, dar până la finalul lui aprilie proporția lor a scăzut la 39%.

La jumătatea lui mai, odată cu primele măsuri de relaxare, a înregistrat o nouă creștere, la 44%. În termeni de aprobare generală a prestației sale în funcție, Macron rămâne cu consecvență la aproximativ 40%.

Germania. Nemții încă mai au încredere, în număr mare, în capacitatea guvernului lor de a gestiona pandemia. Sondajul Infratest dimap, realizat cu regularitate pe această chestiune, a constatat la începutul lui mai că 67% din respondenți aprobă modul în care a gestionat criza guvernul federal – iar, dintre aceștia, 20% sunt chiar „foarte satisfăcuți”. Însă 32% nu sunt mulțumiți de măsurile luate de guvernul Angela Merkel. Ceea ce înseamnă că 5% din susținătorii guvernului au trecut de partea opoziției în decurs de o lună, în ce privește gestionarea pandemiei.

Italia. Susținerea premierului italian Giuseppe Conte rămâne incredibil de ridicată pentru un politician din acestă țară, cu o rată a aprobării de 65% în privința modului în care a gestionat criza, conform unui sondaj Ipsos de la începutul lui mai. Fapt survenit după o creștere fără precedent a cotei de apreciere a prestației lui în funcție, de la aproximativ 50% în februarie la peste 70% în martie.

Regatul Unit. Aici se observă cel mai limpede răcirea sprijinului, abordarea guvernului în privința relaxării carantinei fiind criticată în mod susținut. În sondajul Opinium de săptămâna trecută, privitor la gestionarea pandemiei de către cabinetul britanic, ea a fost dezaprobată de 42% dintre respondenți și aprobată de doar 39%.

Vorbim despre o scădere de 9% în numai o săptămână. Pe de altă parte, conform unui sondaj Politico referitor la intențiile de vot, conservatorii sunt în continuare înaintea laburiștilor cu aproximativ 20%, cu o creștere foarte ușoară pentru ultimii, de la 29 la 33%, după ce și l-au ales drept lider pe Keir Starmer.

Spania. Rezultate mixte a obținut premierul spaniol Pedro Sanchez la cel mai recent sondaj realizat de institutul de cercetare Centrul pentru Investigație Socială. Susținerea premierului a scăzut accentuat, cu 13%, dar rămâne totuși la cote extrem de ridicate: 74,9%.

Conform unui sondaj CIS din aprilie, 87,8% din spanioli considerau că toate partidele ar trebui să sprijine guvernul, iar criticile să le lase pe mai târziu. Acum însă, numărul celor care cred că opoziția ar trebui să atace guvernul aproape s-a dublat, de la 10% în martie la 19,7%. Întrebați cum a gestionat guvernul pandemia, 48,4% din spanioli au spus că au avut încredere în guvern „puțin sau absolut deloc”, iar 46% s-au declarat mulțumiți.