Venitul mediu pe familie, în trimestrul al treilea din 2019, a fost de 4.872 de lei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Individual, un roman a câştigat, în medie, 1.889 lei pe lună.

Cheltuielile unei familii au fost de 4.200 de lei în medie şi 1.630 de lei de persoană.

Cea mai mare parte a banilor a fost cheltuită pe mâncare și băutură, iar bugetul cel mai mic a fost cel alocat educației.

Față de trimestrul II din 2019, veniturile totale au urcat cu 2,3% (cel mai mult au crescut veniturile din agricultură, în vreme ce cele din prestații sociale au avut un recul ușor).

Având în vedere că această perioadă include şi luna august, cheltuielile în ceea ce privește recreerea au crescut.


România rămâne o țară cu veniturile pe cap de locuitor aflată la coada Europei, cu disparități salariale în creștere.

”România are cea mai mare inegalitate a veniturilor din UE şi cea mai mare disparitate inter-regională. Chiar Comisia Europeană a remarcat faptul că decalajele dintre zonele de dezvoltare ale României s-au adâncit în timp, conducând la apariția unor poli de competitivitate regională, concomitent cu cronicizarea sărăciei în unele zone. Din păcate, lipsa infrastructurii care să interconecteze provinciile istorice acționează în sensul permanentizării acestor decalaje. Această problemă tinde să devină o preocupare chiar pentru securitatea națională”, spunea guvernatorul BNR Mugur Isărescu la un eveniment.

Patru din 10 români spun că oamenii au șanse egale în viață. În Danemarca, peste 8 din 10 cetățeni cred că șansele sunt egale pentru toți, în vreme ce la greci procentul e cam ca în România. De asemenea, 80% dintre români cred că diferențele salariale sunt prea mari (și doar 8% le consideră ok). În Portugalia, 96% cred că aceste diferențe sunt prea mari, iar în Germania circa 50%.