Locuri libere între pasageri, panouri separatoare de plexiglas, purtarea obligatorie de măști sau mănuși sunt doar câteva dintre ipotezele înaintate și discutate de autoritățile europene cu operatorii aerieni, în vederea redeschiderii traficului aerian de pasageri. Conform comisarului european pentru Transporturi, Adina Vălean, nu poate fi precizată încă data la care zborurile vor fi reluate, aceasta fiind o decizie care ține de fiecare stat membru în parte, în funcție de situația epidemiologică și interesul pentru anumite destinații.

“Vom putea zbura când statele membre vor hotărî să ridice restricțiile, nu putem decide noi de la Bruxelles. (...) Există criterii epidemiologice, care țin de capacitatea fiecărui stat de a face teste și, în funcție de aceste criterii, se vor lua decizii de către fiecare stat.“, a declarat Adina Vălean miercuri, la Digi24.

În privința condițiilor de zbor, Adina Vălean a spus că aeroporturile vor trebui să asigure fluxurile de călători, iar îmbarcarea/debarcarea pasagerilor să se facă ordonat, fără aglomerare.

Pasagerii vor purta măști în timpul zborului și vor circula cât mai puțin în avion, mai ales că Comisia Europeană nu recomandă spațierea prin lăsarea de locuri libere.

“Recomandăm purtarea obligatorie a măștii în avion, pentru că distanțarea fizică nu este posibilă în acel spațiu“, a afirmat comisarul european.