Chiar dacă restricțiile impuse în ultimele trei luni au schimbat obiceiurile de consum ale românilor, mulți dintre aceștia îndreptându-se către cumpărăturile online atât retailerii, cât și angajații pun presiune pe autorități pentru redeschiderea mall-urilor.

După elaborarea proiectului de lege pentru reglementarea măsurilor pe durata stării de alertă care permite deschiderea centrelor comerciale cu suprafețe de sub 15.000 de metri pătraţi, mai mulți proprietari au trimis Guvernului o scrisoare prin care solicită reluarea activităților desfășurate și în cadrul centrelor comerciale de mari dimensiuni.

Conform estimărilor, numai la nivelul încasărilor, aceste măsuri au atras deja pierderi de aproximativ 750 de milioane de euro pentru operatorii economici afectați. Totodată, pe plan social, se estimează că aproximativ 89.000 de angajați sunt afectați direct sau indirect având contractele de muncă suspendate.

În scrisoarea deschisă adresată Guvernului României, proprietarii de mall-uri atrag atenția că există un risc real ca unele afaceri să nu se mai poată redresa financiar ca urmare a acestei situații, ceea ce va atrage consecința ca un mare număr de oameni vor fi în cele din urmă concediați.

Întrebat cu privire la această situație, șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că îi este greu să avanseze o dată și că nu știe dacă mall-urile se vor deschide la 1 iunie.

“Nu cred că va fi din data de 1 iunie, dar vom vedea mâine ce spun specialiștii.
Greu de spus. Nu vreau să anticipez până nu discutăm complet în comisie și nu vreau să-mi asum eu niște lucruri fără să fie discutate cu colegii", a declarat Raed Arafat.