Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza pe următoarele patru săptămâni. Astfel, ultima săptămână din luna mai și prima din iunie sunt caracterizate de temperaturi mai scăzute decât media perioadei, iar temperaturile de vară vor începe din 8 iunie.

Săptămâna 25.05.2020 – 01.06.2020

“Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice acestei perioade, la nivelul întregii țări. Săptămâna 25.05.2020 – 01.06.2

Regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zonele montane. Excepție vor face regiunile nord-vestice, unde cantitățile de precipitații vor fi local deficitare.”, se arată ȋn document.

Săptămâna 01.06.2020 – 08.06.2020

“Temperaturile medii ale aerului vor fi ușor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații estimate pentru această săptămână vor fi deficitare în regiunile vestice și sud-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.”, precizează ANM.

Săptămâna 08.06.2020 – 15.06.2020

“Temperatura medie a aerului va avea valori ce se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Regimul pluviometric estimat pentru această săptămână va fi în general excedentar, mai ales în regiunile nordice, centrale și sudice. În extremitatea de vest și local în regiunile estice, cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.”, arată prognoza ANM.

Săptămâna 15.06.2020 – 22.06.2020

“Valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această săptămână, în toate regiunile.”, completează meteorologii.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 1993-2016, precizează Administrația Națională de Meteorologie. Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs, mai transmite ANM.