Președintele Societății Române de Microbiologie a oferit astăzi răspuns uneia dintre cele mai presante întrebări ale momentului: când vor putea fi ridicate în țara noastră restricțiile impuse de criza COVID.

Conform lui Alexandru Rafila, măsurile privind distanțarea socială ar mai putea rămâne în vigoare la aceeași intensitate pentru încă șase săptămâni.

"Eu cred că după data de 15 mai. Dar atenție, nu distanțarea socială să nu mai fie necesară, o reducere a măsurilor legate de distanțarea socială, dar multe din elementele, de exemplu organizarea de mari manifestări, vor fi probabil pentru mai mult timp în vigoare.", a precizat Președintele Societății Române de Microbiologie.

Reprezentantul României la OMS a făcut precizări și cu privire la măsurile necesar a fi implementate pentru a preveni îmbolnăvirea cadrelor medicale.

"Sunt două lucruri esențiale. În primul rând să existe echipamentul de protecție adecvat locului în care își desfășoară munca fiecare dintre cadrele medicale. Adică nu trebuie același tip de echipament peste tot. Am văzut că lumea este foarte agitată, vrea salopete, combinezoane. Nu trebuie așa ceva. Discutăm doar de majoritatea locurilor, conform recomandărilor OMS. Trebuie o mască, ochelari, sau vizieră, o vizieră e și mai bună, mânuși și un halat impermeabil, de unică folosință. Acestea sunt suficiente pentru marea majoritate a persoanelor care lucrează în sistemul de Sănătate, iar pentru cei care lucrează în locuri specifice, unde îngrijesc pacienți, sigur că trebuie un nivel puțin mai înalt.

Al doilea lucru, trebuie să facă toate spitalele exerciții de utilizare a echipamentului, de îmbrăcare și mai ales de scoatere a echipamentului pentru că contaminarea se poate face inclusiv în momentul în care se scoate echipamentul. Dincolo de asta, măsurile acestea pe care le repetăm, de igienă a mâinilor, de igiena strănutului. Trebuie foarte mare atenție și în rândul personalului medical.", a explicat Alexandru Rafila.