Judecătorii Tribunalului București sunt așteptați să se pronunțe săptămâna viitoare în dosarul în care fostul șef al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea este acuzat de trafic de influență. La ultima înfățișare, înainte de încheierea procesului, procurorii DNA au cerut instanței pedeapsa cu închisoarea pentru fostul demnitar, orientată spre mediul limitelor prevăzute de Codul Penal. Astfel, dacă instanța va lua în considerare solicitarea DNA, Zgonea ar putea primi până la 6 ani de închisoare cu executare.

De cealaltă parte, Valeriu Zgonea a susținut că este nevinovat și a cerut să fie achitat. El a acuzat că acest dosar este un abuz al procurorilor de la DNA Ploiești, care l-ar fi șantajat și amenințat pe fostul consilier județean PSD Dumitru Dobrică să facă mai multe declarații împotriva lui.

Procurori DNA spun că între iulie 2012 – aprilie 2013, când era președinte al Camerei Deputaților și vicepreședinte al PSD, Valeriu Zgonea a intervenit pentru numirea fiicei consilierului județean de Buzău, Dumitru Dobrică, într-o funcție de subsecretar de stat.

Conform datelor din dosar, Zgonea ar fi primit de la Dobrică 62 de mii de lei, contravaloarea unei case de vacantă în județul Covasna, o excursie la Viena și bilete la concerte.

DNA arată că fiică lui Dobrică a fost numită la, 22 aprilie 2013, președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informațională, deși nu avea pregătire de specialitate în domeniu, că urmare a influenței exercitate de Valeriu Zgonea. Mai târziu, în 2014, tot în urma demersurilor lui Zgonea, Ioana Dobrică a fost numită subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale.