Reacţiile opoziţiei şi ale aleşilor locali asupra bugetelor nu au ȋntȃrziat. Ei reclamă lipsa de transpanenţă a primarilor de sector ȋn privinţa bugetelor, dar şi nerespectarea deciziilor luate de consiliile locale. Ȋn privinţa bugetului Primăriei Capitalei criticile se ȋndreaptă spre lipsa de priorităţi administrative ale baronesei de Bucureşti-Ilfov.

Vicepreşedintele PNL Bucureşti Gabriel Dumitraşcu a calculat ȋn cȃt timp se va realiza o promisiune a primăriţei. “În ritmul alocării de fonduri din 2018, cele două spitale noi din Bucureşti vor fi construite în următoarea sută de ani.

Două spitale metropolitane noi în București nu reprezintă un moft. Fiecare dintre noi conștientizează cât de important, uneori vital, este să existe o unitate spitalicească modernă în apropiere. Mulți pacienți pierd clipe, ore sau zile prețioase pentru că aceștia nu reușesc să ajungă în timp optim în sistemul medical spitalicesc. Credeți că fostul prim ministru care a suferit un puternic atac cardiac ar fi supraviețuit dacă evenimentul nu s-ar fi petrecut în București, în apropierea unui spital?
În urmă cu un an și jumătate, PNL a propus construirea a două spitale noi, în locul propunerii doamnei Firea de a avea doar un nou spital amplasat în zona Străulești. Cele două spitale urmează a fi amplasate astfel încât să deservească locuitorii din zona sectoarelor 5 și 6, iar celălalt locuitorii din zona sectoarelor 1 și 2. Consiliul General București a găsit chibzuită propunerea liberală și a aprobat inițiativa. În 2018, administrația Firea a alocat doar un milion de lei pentru constructia celor două spitale, adică în jur de 215.000 euro. Cât pentru un spectacol la bâlci. În ritmul acesta de alocare a banilor nu se construiesc spitalele în următoarea sută de ani.
Pentru a vota bugetul PMB din 2019, liberalii vor pune una din conditii, alocarea de fonduri suficiente, astfel încât spitalele să fie finalizate în următorii 3-4 ani, a comentat Gabriel Dumitraşcu.

Sectorul 1: Investiţii zero

Consilierul general PNL Cătălin Deaconescu a constatat că Primăria Sectorului 1 a făcut anul trecut investiţii de numai 134.000 de lei, dintr-un total de 52.652.421 lei. Restul sumei este raportată pentru 2019. Pentru 2020, primarul PSD Dan Tudorache şi-a propus să investească 40.950.000 lei, iar pentru viitorul mandat din 2021, vor fi de investit numai 250.000 de lei.

Sectorul 2: Cheltuielile publice, la vedere

Consilierul local PNL Silviu Feroiu a transmis un comunicat ȋn care anunţă că liberalii nu vor vota bugetul pe 2019 pȃnă când prevederile din hotărârea consiliului local 165/2016 nu vor fi aplicate. El citează deciziile luate de aleşii locali şi nerespectate de primarul PSD Mihai Toader.

Art.1 Pentru creşterea transparenţei activităţii Primăriei Sectorului 2 şi a tuturor instituţiilor publice de interes local, aflate în subordinea Consiliului Local Sector 2, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, se vor elabora procedurile aferente și se va crea în pagina de internet a Primăriei Sectorului 2 (http://www.ps2.ro) într-o zonă vizibilă din partea superioară a paginii Home Page, secţiunea distinctă, Cheltuieli Publice, care va include câte o subsecţiune separată cu link activ pentru fiecare instituţie subordonată Consiliului Local al Sectorului 2 și o subsecţiune Primăria Sectorului 2.

Art.2 În vederea creșterii transparenţei cheltuielii banilor publici, Primăria Sectorului 2 și instituţiile publice de interes local, vor scana și vor publica pe pagina de internet a Primăriei Sectorului 2 (http://www.ps2.ro), în seţiunea Cheltuieli Publice, în subsecţiunea fiecărei instituţii, în termen de 10 zile de la semnarea acestora, toate contractele încheiate cu terţii, indiferent de tipul de contract, obiect, valoare sau modul de atribuire, actele adiţionale, precum și rapoarte lunare cuprinzând cheltuielile publice efectuate în baza contractelor, cu excepţia datelor cu caracter personal, acestea urmând a fi blurate.
..............................................................................................
Art.6 Începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, nici un contract încheiat de instituţiile menţionate la art. 1 nu va mai avea clauza de confidenţialitate. Sunt exceptate de la prevederile acestui articol, documentele care intră sub incidenţa prevederilor legale privind domeniul apărării tării, ordinea publică și securitatea naţională sau contractele pentru care se prevede în mod expres și imperativ prin lege confidenţialitatea unor informaţii.

Precizăm că orice întârziere în adoptarea bugetului pe 2019 va fi din cauza aparatului executiv al primarului Toader Mugur Mihai", a comentat Silviu Feroiu.

Sectorul 4: Invitaţie le dezbatere

Consilierii liberalii i-au invitat pe cetăţeni la dezbatere publică asupra bugetului local. Şedinţa urma să aibă loc pe data de 8 aprilie la Liceul Dinu Lipatti, iar cei care nu puteau participa, puteau transmite propunerile de investiţii pentru 2019 pe mail sau să comenteze pe facebook. Aparent, primarul Băluţă nu doreşte audienţă mare şi schimbă cu doar 2 zile înainte locul dezbaterii. De ce vă este frică, domnule primar? De cine? Oare de cetăţenii care v-au votat şi pe care i-aţi dezamăgit?, spune Răzvan Sava.

Sectorul 5: Buget secret

Consilierul local USR Cristina Coroblea spune că “Daniel Florea este SINGURUL primar care ţine 99% din buget la secret! A publicat doar câteva foi cu totalurile și subtotalurile cheltuielilor. Atât! A încălcat TOATE prevederile legale privind transparenţa în administraţia publică. Repet, TOATE! Cum să reușești să fii cel mai praf chiar și dintre primarii PSD ? Asta da "performanţă"! Și, ca și când nu ar fi de ajuns, chiar și acel 1% publicat mustește de incompetenţă - aceleași fantezii de care se alege praful la sfârșitul anului. Anul trecut spuneau, de pildă, că fac 800 de milioane din Amenzi, Penalităţi și Confiscări. Le-am tot spus că nu au cum. Ei bine, au făcut 13(!) milioane de lei din 800 estimaţi. Anul acesta zic că fac 400 de milioane, la același capitol - adică nu se mulţumesc cu aiureala de anul trecut, insistă cu ea și anul acesta, spune Cristina Coroblea.

Sectoarele 3 şi 6 nu au avut consilieri critici la adresa bugetelor locale.