Bolile provocate de poluare omoară anual 23.000 de români, estimează o organizație non-guvernamentală. Date la fel de îngrijorătoare regăsim și într-un raport al Curții de Conturi care arată că media de viață în București este mai mică cu 22 de luni față de restul țării, tot din cauza poluării.

Și medicii atrag atenția că praful și substanțele toxice din aer sunt responsabile pentru îmbolnăviri, în special la copii.

„Din păcate copiii sunt cei mai afectați de poluare. În primul rând, ne gândim la creșterea numărului de alergii, sunt incriminați factori poluanți și cu creșterea numărului de cazuri de ADHD și autism. La copii trebuie să ne gandim că în ultima vreme a crescut foarte mult incidența și de diabet de tip 1.” Simona Carniciu, medic de familie.

Prin expunerea îndelungată la un mediu poluat, adulții pot dezvolta cancere, boli cronice sau diabet de tip 2 și 1. Tot poluarea este responsabilă și pentru infertilitate.

„Am observat că numărul de paciente cu rezerva ovariană scazută este de 2-3 ori mai mare în zonele poluate.”, spune Chadi Muheidli, medic primar obstetrică-ginecologie.

România a avut mai multe proceduri de infrigement deschise de Comisia Europeană din cauza poluării. Lipsa colectării sau colectarea improprie a deșeurilor a fost identificată drept una dintre cauzele principale.