Ministrul Economiei Virgil Popescu o somează pe Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei, să răspundă de ce plătesc bucureştenii 495,51 lei pe gigacalorie, când ELCEN o vinde cu 196 lei. Ministrul a prezentat și un document privind prețurile la energia termică din București.

„Din seria ce se întâmplă cu banii care sunt administraţi de primarul general al Capitalei: Doamna Gabriela Firea are obligaţia să răspundă la o întrebare vitală: de ce plătesc bucureştenii 495,51 lei pe Gigacalorie deşi, prin TermoEnergetica, o cumpără cu 196 lei (fără TVA) de la ELCEN? Răspunsul cu siguranţă va fi unul revelator!”, afirmă ministrul.

Virgil Popescu se află într-un conflict cu Gabriela Firea, după ce două sectoare din București (2 și 3) au rămas fără apă caldă și căldură în weekend, în urma unei avarii majore fără precedent. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a susținut că a fost "un sabotaj industrial" din partea ELCEN, companie din subordinea Ministerului Economiei, care a livrat agent termic la o temperatură mai mare cu 20 de grade. În schimb, Elcen dă vina pe rețeaua extrem de veche de conducte.

"Oare nu cumva din așa zisa subvenție, pe care spune că o plătește pentru cetățenii ”din blocurile vechi de apartamente, care nu și-au permis financiar să se mute în blocuri noi sau în zonele rezidențiale din județul Ilfov”, acoperă de fapt și pierderile de pe rețeaua avariată, pe care nu a fost în stare să o modernizeze?!? Nu este o noutate pentru nimeni că sistemul de termoficare din București, aflat în grija Primăriei Municipiului București, este în prag de colaps, că țevile sunt vechi și ruginite, iar pierderile de apă caldă pe rețea sunt imense. Dar primarul Capitalei, doamna Firea, în loc să prezinte soluții aruncă cu acuzații nefondate!

Ce se întâmplă cu suma de 299,51 lei?!?! Ce acoperiți de fapt cu această sumă? Cred că bucureștenii au dreptul să afle aceste informații!", scrie Virgil Popescu pe contul său de Facebook.

Primarul Gabriela Firea a acuzat că în noul program de guvernare, prezentat de Ludovic Orban, se prevede interzicerea subvenționării gigacaloriei pentru consumatorii casnici.

În replică, ministrul Economiei Virgil Popescu a spus că nu va fi interzisă subvenționarea gigacaloriei, așa cum acuză primarul Gabriela Firea, ci vor fi protejați consumatorii cu adevărat vulnerabili.