Primăria Capitalei a fost chemată în judecată de mai multe organizații neguvernamentale pentru dreptul locuitorilor Capitalei de a trăi într-un oraș unde aerul este mai puțin poluat. Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, asociația 2Celsius și ClientEarth, au înaintat plângerea împotriva Primăriei Generale a Municipiului București.


Conform legii, Primăria este responsabilă de pregătirea și adoptarea planurilor de calitate a aerului.

Prin acțiunea depusă, sunt atacate mai multe prevederi ale Planului Integrat privind Calitatea Aerului (PICA), elaborat de primărie în scopul combaterii poluării aerului, se arata arată comunicatul publicat pe platforma aerlive.ro.Pentru același motiv, Comisia Europeană a pornit o acțiune de infringement împotriva României.

Cea mai grava poluare a aerului pe termen lung este cauzata de particulele de praf în suspensie, PM10). Cele mai multe emisii de PM10 se înregistrează în regiunea Bucureștiului - una dintre cele mai poluate zone din Uniunea Europeana.

"Statul Roman are obligația de a-și proteja cetățenii. Aceasta obligație a fost încălcată de Primăria Generală a Bucureștiului, iar locuitorii orașului suferă consecințele provocate de calitatea proastă a aerului pe care îl respirăm. Pentru informarea corectă și independentă cu privire la nivelul de poluare a aerului din București, Ecopolis a realizat platforma www.aerlive.ro, iar pentru responsabilizarea Primăriei considerăm necesară acțiunea în instanță", a motivat inițiativa Oana Neneciu, director executiv Ecopolis.

Poluarea aerului a devenit o problemă de sănătate publică, fiind cauza pentru peste 27.000 de decese premature în România, în fiecare an și pentru probleme pulmonare și cardiace cronice care afectează în mod special copiii.

Vineri, 14 februarie, mai mulți locuitori ai Capitalei vor participa la un marș de protest față de calitatea aerului din oraș și felul în care autoritățile gestionează poluarea care pune vieți în pericol.