Parlamentarii au votat miercuri, aproape în unanimitate, ca pensiile speciale de peste 7.000 de lei, să fie impozitate cu 85%, iar cele cuprinse între 2.000 și 7.000 de lei, cu 10%.

Proiectul merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Iată ce au spus deputaţii din principalele partide politice, în plenul Parlamentului.

Florin Roman - PNL

Azi trăim o nouă miercure albă în Parlament, în care Parlamentul își întoarce față către popor și ascultă ce vrea poporul. Sigur că acum sunt foarte mulți procurori, șefi din armată care sunt supărați. Dar se face dreptate pentru militari și polițiști unde discrepanțele între cei care au muncit și cei care au fost la birou erau imense.

Formula de azi afectează șefia. Erau pensii nesimțite. PNL a dus la bun sfârșit un proiect de lege care prevedea abrogarea pensiilor speciale. CCR ne-a spus că nu e în regulă și ne-a lăsat portița impozitării. Și mă bucur că am putut să facem această lege. Fără un consens politic acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla.

Lia Olguța Vasilescu -PSD

Acest proiect de lege a trecut în unanimitate. Toate partidele din comisie au căzut de acord că trebuie impozitate. Toate categoriile vor fi impozitate, fie că e vorba de funcționari parlamenatri, personal din viația civilă, primari, parlamentari, polițiști, militari și chiar și foștii șefi ai statului român. Nu mai există vreo categorie care să nu fie impozitată.

Legea este consituțională pentru că am respectat deciziile Curții. Ca și în sistemul public pensiile până în 2.000 de lei rămân impozitate cu 0 lei. Dacă pensia parlamentarului, a magistratului are o contributivitate pentru 8.000 de lei, impozitul pe pensie va fi de 10%, nu mai mare. Cu ce a contribuit la pensie, nu supraimpozităm.

Dacă legea pensiilor publice se va aplica, în 2021 nu va mai fi nevoie de pensie specială, pentru că cei care contribuie mult, vor avea și pensie mare.

Claudiu Năsui - USR

Pensiile speciale sunt furt. Legea a fost băgată pe repede înainte în comisii. Proiectul nu trebuia făcut pe genunchi, dar e bine că impozităm aceste pensii speciale. Renunțăm astăzi la acest sistem rușinos care le-a permis unora să aibă pensii de 76.000 de lei.

Victor Ponta - Pro România

Pe 28 ianuarie încercam să îi conving pe cei de la USR că au un proiect neconstituțional și explicam că singura soluție e impozitarea. Știu că am discutat și cu domnul Orban și mi s-a spus că nu poate, că e cu cota unică.

Acum, prin noul proiect se ia decizia corectă, impozitare și se elimină niște discrepanțe între cei care au pensii foarte mari și cei care au pensii mici. Este o soluție de stânga, progresistă și mă bucur că PNL și USR au susținut-o.

Vreau însă să mă alătur domnului Roman și să salut miercurea albă, dar vreau să sărbătorim și joia albă în care dăm jos Guvernul care nu vrea să mărească pensii și alocații.