Deputații și senatorii au aprobat, în ședința de joi, decretul președintelui Klaus Iohannis pentru prelungirea stării de urgență. Măsura a fost adoptată cu 404 voturi pentru, 29 voturi împotrivă și 5 abțineri.

Decizia Parlamentului prevede și ca Guvernul să prezinte în fiecare săptămână un raport al măsurilor, iar la finalul stării de urgență, Curtea de Conturi va verifica cheltuielile făcute în această perioadă.

De asemenea, este menționat că Executivul nu va mai putea lua măsuri de restrângere a drepturilor fundamentale decât prin acte normative cu putere de lege.

„PSD și aliații săi roșii, propun practic eliminarea ordonanțelor militare, care în starea de urgență au rolul de a combate imediat situații punctuale. De exemplu, dacă trebuie intervenit imediat cu o ordonanța militară pentru declararea carantinei pentru o localitate, acest lucru nu mai este posibil prin ordonanța militară, ceea ce poate genera catastrofe greu de cuantificat. Din punct de vedere politic, dialogul invocat în accepțiunea PSD, nu înseamnă altceva decât folosirea tuturor pârghiilor pentru a bloca guvernul în lupta cu epidemia COVID-19”, a declarat liderul deputaților PNL, Florin Roman.

Prin decizia de azi a Legislativului, starea de urgență în România se prelungește până pe 14 mai.