Deputații au aprobat abrogarea Legii recursului compensatoriu cu 272 de voturi pentru și 5 abțineri. Camera Deputaților este for decizional, astfel că legea merge la promulgare. Proiectul de lege pentru abrogare a fost iniţiat de PNL în februarie.

Printre cei care s-au abținut se numără deputatul PSD Florin Iordache și deputatul UDMR Marton Arpad, cei care au condus comisia prin care au fost operate controversatele modificări în domeniul justiției. Alți parlamentasri care s-au abținut: deputații PSD Remus Borza și Nicolae Bacalbașa și deputatul UDMR Kulcsar-Terza Jozsef-Gyorgy.

Deputatul PNL Florin Roman a declarat că, dintre cei 22.000 de deținuti eliberați în baza recursului compensatoriu, 7.000 au fost "criminali, violatori, tâlhari".

"Vorbim astăzi de abrogarea recursului compensatoriu, pentru că PNL a scris un proiect de lege și l-a depus în luna februarie. În februarie erau eliberați în baza recursului compensatoriu 12.000 de deținuti. Dacă am fi avut înțelepciunea și ați fi ascultat rugamintea Opoziției de la acel moment, astăzi 10.000 de deținuti nu ar umbla liberi pe străzile României.

Am ajuns la o situație înfiorătoare: 22.000 de deținuti eliberați mai repede, dintre care 7.000 au fost criminali, violatori, tâlhari, deținuti care au ajuns în pușcării pentru că au comis fapte extrem de grave. Dintre ei, 500 au ieșit și au comis din nou. Alți 2.000, după ce au fost eliberați, s-au întors în penitenciare", a spus Florin Roman, citat de Mediafax.

Amintim că legea recursului compensatoriu dată de fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a eliberat din închisori peste 20.000 de condamnați, inclusiv criminali pentru omor deosebit de grav, dar și violatori și traficanți de minori.

Mulți dintre cei care au beneficat de legea penală au recidivat și au comis alte infracțiuni, printre care omoruri, tâlhării și violuri.