Curtea Constituțională a stabilit că există conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Parlament din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcția de premier de către șeful statului Klaus Iohannis.

CCR a admis sesizarea lui Marcel Ciolacu și a lui Titus Corlățean.

Judecătorii constituţionali au decis, aşadar, că este neconstituţională desemnarea lui Ludovic Orban în funcţia de premier.

Hotărârea a fost luată cu majoritate, de 7 la 2.

În aceste condiţii, Klaus Iohannis trebuie să desemneze un alt candidat pentru funcţia de premier.

Desemnarea lui Ludovic Orban ca premier pentru a doua oară este neloială, a spus luni deputatul PSD Florin Iordache, la Curtea Constituțională:

”Am sesizat Curtea cu această desemnare a domnului Orban, pe care o considerăm neloială din partea Președintelui. Consultările nu trebuie să fie formale, atâta vreme cât scopul lor este acela de a forma un Guvern. Noi considerăm că această declarație privind resuscitarea încrederii în Parlament este total greșită. Trebuie să aibă o atitudine care să ducă la formarea unui Guvern, nu la o dizolvare”.

Consilierul prezidențial Mihaela Ciochină a amintit că opțiunea alegerilor anticipate și dizolvării Parlamentului a fost adusă în discuție mai întâi de partide și societatea civilă: ”În calitatea sa de mediator, președintele României nu putea ignora această preocupare”.