Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis vineri, reducerea dobânzii cheie cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5%, la 2%, începând cu data de 23 martie 2020.Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR, declarat la Digi24 că aceste măsuri vor avea „un impact puternic în piață”.

„Sunt patru măsuri pe care BNR le ia. La nivelul lichidităților aceasta va fi una adecvată situației de moment, care e extrem de volatilă. Suntem convinși că la nivelul populației și al companiilor, această măsură, de susținere implicită sau indirectă, va avea efectul scontat, în sensul în care vom avea o stabilitate mai mare a cursului și a dobânzilor, și o capacitate mai mare a statului de a face achiziții pe piețele titlurilor de stat și de a avea lichiditatea necesară pentru a îndeplini obligațiile din ultima perioadă. Am luat această decizie acum, nu într-un moment de panică sau de îngrijorare. Am făcut-o în linie cu alte bănci centrale, dar probabil cu un pas după, tocmai pentru că am stat să vedem și instaurarea stării de urgență și deciziile fiscale ale Guvernului, pentru a avea un ansamblu mai adecvat pentru situația de moment”, a explicat purtătorul de cuvânt al BNR.

Această măsură, dar și cumpărarea mai multor titluri de stat de către BNR, reprezintă încercări de a aduce mai multe lichidități în economia națională.