La început de an, CFR Călători anunță ieftinirea biletelor pentru călătoriile cu trenul. Tarifele vor fi reduse cu 15% pană la 35% și vor fi valabile în weekend. Operatorul feroviar caută astfel să încurajeze călătoriile ieftine și rapide cu trenul, în locul orelor petrecute cu mașina personală în trafic. După reducerea tarifelor, un drum cu trenul București-Brașov va ajunge să coste doar 16,66 lei.

Pentru fiecare sfârșit de săptămână, biletul de weekend oferă posibilitatea de a călători cu reduceri de la 15% până la 35% pe orice rută tur-retur, cu orice tip de tren, la clasa 1 sau clasa a 2-a (vagon clasă sau cușetă), în funcție de numărul weekend-urilor alese dintr-o lună (2, 3 sau 4).

De exemplu, o călătorie între București și Brașov va costă 32,95 lei pe sens, în loc de 48,6 lei, cât ar fi tariful standard. Prețul pentru un tren Regio Expres pe această rută va fi 16,6 lei, în loc de 25 lei.

Pe ruta București-Predeal, un bilet va costa 27,04 lei pe Interregio și 12,9 lei la Regio Expres.

Călătorii care pleacă din Brașov spre Miercurea Ciuc vor plăti 20,8 lei, iar biletul între Suceava și Vatra Dornei Băi va costa 23,92 lei.

Achiziționarea biletului de weekend se poate face numai de la casele de bilete din gări și de la agențiile de voiaj CFR.

O măsură asemănătoare a intrat în vigoare, de la începutul anului, și în Germania, unde biletele de tren pentru călătoriile pe distanțe mari s-au ieftinit, pentru prima data în ultimii 17 ani.

Justificarea este însă una diferită, în timp ce la noi trenul poate reprezenta soluția pentru fluidizarea traficului rutier, Germania, cu o rețea impresionantă de autostrăzi, urmărește reducerea impactului vehiculelor care folosesc carburanți fosili asupra mediului.