După 3 ani de mandat, bilanțul Gabrielei Firea este jalnic. Ea a înființat 22 de companii municipale, declarate ilegale de instanță, RADET a intrat în faliment, au fost achiziționate autobuze noi de calitate proastă, a lansat procedurile pentru cumpărarea altor mijloace de transport. Capitala se sufocă din cauza traficului supraaglomerat, iar pistele de biciclete abia încep să se contureze.

Falimentul RADET

În luna aprilie, Tribunalul București a decis intrarea în faliment a regiei de termoficare. După câteva zile, Curtea de Apel a Municipiului București a decis suspendarea provizorie a falimentului RADET. Primăria Capitalei vrea să transfere distribuiția agentului termic către o nouă companie în curs de înfiintare, Termoenergetica SA. Primăria nu a plătit subvenția la energia termică, iar furnizorul de agent termic, ELCEN, nu poate să-și achite facturile către furnizori. RADET are datorii către ELCEN de 3,7 miliarde de lei. Populația și sindicatele o acuză pe primăriță că distruge sistemul de termoficare pentru că nu plătește datoriile pe care le are RADET, societate aflată în subordinea sa, către ELCEN. După ce toată iarna bucureștenii au suferit de frig din cauza multiplelor avarii, iar apa caldă lipsește și acum, Firea susține că este sabotată de Guvern.

Mijloace de transport

Societatea de Transport Bucuresti are un parc de autovehicule format din 1.237 autobuze, 192 troleibuze și 288 tramvaie. În toamna trecută, au fost cumparate 400 de autobuze Otokar, 100 fiind livrate anul trecut, iar restul urmând să fie livrate anul acesta. Din prima lună, un sfert din autobuze au cedat tehnic, iar lipsa pieselor de schimb pune viața oamenilor în pericol. Tramvaiele deraiază, iau foc sau rămân fără frâne. Primăria a decis să cumpere mai multe tramvaie, iar la începutul lunii decembrie 2018 a publicat anunțul de achiziție a 100 de tramvaie. Deși starea vehiculelor este jalnică, Firea spune că vrea să cumpere 100 de troleibuze și 130 de autobuze electrice, după ce a încheiat un contract de finanțare cu Administrația Fondului de Mediu.

Probleme în trafic: parcări și semafoare

Parcările promise nu au fost construite. Lucrările la Park&ride Pantelimon nu au început, deși primarul Gabriela Firea a anunțat finalizarea ei. Introducerea unui număr mai mare din totalul celor 451 de intersecții în sistemul inteligent de management al traficului, în care timpii de semaforizare se schimbă în funcție de gradul de aglomerare a traficului pe un anumit sens, este o altă soluție la descongestionare. În februarie 2018, doar 216 intersecții erau semaforizate intelligent, dar s-au înregistrat erori umane în mai multe situații.

Piste de biciclete

În luna mai, Primăria Capitalei anunța că a atras finanțarea guvernamentală de 44,5 milioane de lei pentru construirea a patru trasee de piste de biciclete în București, dispuse pe 21 de artere, care însumează 48 de km. Anunțul a venit la cinci ani după ce Ministerul Mediului a alocat suma de 10 milioane de euro pentru proiect, în timpul mandatului lui Sorin Oprescu.

Companiile municipale

În anul 2017, Firea a decis construirea unei primării paralele prin înființarea companiilor municipale, care urmau să presteze majoritatea serviciilor pentru care până atunci municipalitatea avea contracte cu operatori privați, dar și o parte din activiățile prestate de regiile și instituțiile din subordinea primăriei. Curtea de Apel București a anulat hotărârile de înființare deoarece acestea au fost aprobate ilegal, cu majoritate simplă, nu cu votul a două treimi dintre consilierii generali, așa cum prevede legea.

Firea a încercat reorganizarea lor și reaprobarea în Consiliul General, dar opoziția a anunțat că le va respinge.

Excursii gratuite, bani pentru spectacole si biserici

În 2018, Primăria Capitalei a cheltuit două milioane de lei pe excursii în Grecia destinate pensionarilor bucureșteni, fiind alocate 1.000 de locuri pentru vacanțe în Paralia-Katerini, care includ transport dus-intors cu autocarul, șapte nopți de cazare, trei mese pe zi, excursii pe muntele Olimp și la alte obiective turistice. Tinerii PSD-iști au avut excursii gratuite pe litoralul românesc.

Sume semnificative au fost alocate pentru construirea de statui și organizarea de spectacole. În 2017, aproape 150 de milioane de euro au fost cheltuiți pentru concerte și spectacole. În 2018, Primăria Capitalei a alocat încă 10 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului, ajungând la o contribuție de 45 de milioane de lei. În bugetul alocat pe 2019, Catedrala Mântuirii Neamului mai primește 20 de milioane de lei din cele 53 de milioane de lei alocate pentru biserici.