De circa o sãptãmânã, locuitorii din Voluntari se mobilizeazã pe reţelele de socializare pentru a face presiuni asupra distribuitorului de gaze sã nu majoreze preţul gazelor cu 30%. Pentru a-i ţine sub control, primarul Florentin Costel Pandele participã la întruniri, încercând sã obţinã capital politic pentru încã un mandat. Oamenii îl suspecteazã pe edil de anumite înţelegeri cu firma de gaze.

Facturile de gaze în Voluntari au explodat în aceastã iarnã. Oamenii sunt disperaţi cã trebuie sã plãteascã din salariile mizerabile peste 1.600 de lei pe lunã pentru încãlzirea unor locuinţe de circa 70 mp. Ei au început sã se mobilizeze pe reţelele de socializare şi i-au cerut socotealã primarului Pandele, care a permis firmei Covi sã intre în Voluntari, în urmã cu 10 ani. Firma Covi a deţinut monopolul furnizãrii şi distribuţiei gazelor, deşi pentru o branşare se aştepta aproape 6 luni. Relaţia de iubire dintre firma Covi şi primar s-a rupt în primãvara anului trecut. În acel moment, Covi a fuzionat cu SC Premier Energy SRL. Cu toate acestea, de la 1 iulie 2018, Covi umbla din casã în casã pentru a-i convinge pe oameni sã semneze noi contrate, cu promisiunea cã se va pãstra acelaşi preţ al gezelor. Dintre cei 9.000 de consumatori, 6.000 s-au lãsat convinşi sã semneze noi contracte, ceilalţi 3.000 refuzând acest lucru.

Realitatea bate minciuna

Facturile primite de oamenii din Voluntari dupã instalarea frigului i-a îngrozit. Practic, facturile celor care au semnat noi contracte sunt duble faţã de cei care au refuzat.

Vechile contracte prevedeau un preţ de 1,6 lei/mc gaze, iar cele noi de 2,14 lei/mc.

Prin localitate umblã zvonul cã noua firmã care distribuie gazele ar fi aceeaşi, cu acelaşi acţionariat. Oamenii sunt surprinşi de “soluţia” primarului Pandele, care a venit cu ideea sã se plãteascã eşalonat facturile pe durata unui an. Ei resping ideea şi cer revenirea la preţul anterior.
În urma ultimelor scandaluri cauzate de mărirea prețului la gaze cu 30%, primarul orașului a organizat 2 întâlniri cu cetățenii. Dacă la prima întâlnire organizată pe 7 ianuarie, a fost acuzat că el controlează firma Covi și că știa de mărirea de preț, azi a insistat să arate că el nu controlează nici firma Covi, nici firma Premier și nici una din cele 14 firme ale Consiliului Local (vor fi 15 în curând fiindcă vom avea firma de publicitate). Trecem peste laudele la adresa dânsului, că el a adus gazele în Voluntari și că fără dânsul și acum în Voluntari oamenii s-ar fi încălzit numai cu lemne și precizăm că încă de la începutul dezbaterii, primarul a insistat ca toți abonații Covi să aleagă alt furnizor, pregătind o lista de 25 de furnizori care pot veni în Voluntari, dar fără să precizeze că infrastructura va fi tot la Covi/Premier și cã există riscul ca tot "ce se ia pe mere sã se dea pe pere", datorită costurilor de mentenanță la infrastructură. Din partea oamenilor prezenți la dezbatere au venit mai mult sugestii: neplata facturilor începând cu cea din decembrie, o plângere colectivã față de ANPC deoarece mulţi au acuzat că au fost păcăliți de reprezentanții Covi/Premier -exemplu cu patronul decedat, etc., acționarea în justiție a Covi/Premier pentru fals”, a transmis un consilier local al USD Voluntari. La finalul şedinţei de vineri seara Pandele a comunicat cã joi, 17 ianuarie 2019, de va întâlni cu conducerea firmei Premier Energy, la care vor participa câţiva cetãţeni. Oamenii au întocmit însã o listã cu cei care sunt dispuşi sã dea în judecatã distribuitorul de gaze pentru promisiunile false fãcute. De menţionat este cã cetãţenii nu au primit noile contracte dupã semnare, ci doar “o foaie de punere în funţiune”.

Întrebãri fãrã rãspuns

Consilierul USR Voluntari a lansat câteva întrebãri:
* Într-un oraș în care de 18 ani nu se mișcă nimic fără acordul primarului, știa acesta din timp de aceasta creştere a preţului la gaze?
* Are primarul Pandele o înțelegere cu Covi/Premier şi dupã şedinţa de joi, aceştia vor reduce prețul, iar Pandele să poate poza în salvatorul situației, intrând astfel în campania electorală pentru alegerile locale din vara lui 2020?
* Are primarul o înțelegere cu alt furnizor de gaze și încearcă să scoată Premier Energy de pe piață?