Încă din 2005, un psiholog britanic a venit cu o formulă prin care a desemnat cea de-a treia zi de luni din ianuarie, drept cea mai deprimantă zi a anului. În 2020, această zi pica pe 20 ianuarie şi este cunoscută drept Blue Monday.

Psihologul Cliff Arnall a ajuns la această concluzie după ce a analizat factori precum vremea, câte zile au trecut de la sărbătorile de iarnă, câte zile au trecut de la încălcarea obiectivelor trasate pentru noul an, nivelul scăzut de motivaţie şi nivelul datoriilor acumulate. În plus, el spunea că în ianuarie, organismul uman se resimte după consumul de alcool şi de dulciuri din luna decembrie, conturile bancare sunt aproape pe zero din cauza cheltuielilor şi petrecerilor de sărbători. În plus, zilele sunt încă întunecate, iar nivelul de vitamina D din organism a scăzut considerabil.

Drept urmare, conform psihologului, oamenii au o stare de tristeţe, de letargie şi tind să consume carbohidraţi în exces.

Pentru a combate depresia colectivă, specialiştii recomandă expunerea cât mai mult la lumină naturală, mişcarea şi exerciţiile fizice. Ei spun că ar trebui să petrecem cel puţin zece minute pe zi afară, în aer liber, indiferent cât de frig ar fi. De asemenea, este benefic să ne îndreptăm atenţia către hobby-uri, fie că este vorba despre a vedea un film, a citi o carte sau a asculta muzică, dar şi să petrecem mai mult timp în compania persoane lor dragi.

Alimentele care ne ajută să ne ridicăm starea de spirit sunt cele bogate în magneziu şi minerale, pentru că reduc iritabilitatea. Vorbim despre legume cu frunze verzi (spanac, varză), seminţe, alune, avocado, boabe de soia, banana, ciocolată, lactate, fructe uscate şi ierburi aromatice (mărar, salvie, coriandru, busuioc).

Pe cealaltă parte, tot potrivit calculelor lui Cliff Arnall, a treia vineri din iunie este cea mai fericită zi a anului. În 2020, aceasta pică pe 19 iunie.