Renate Weber, avocat al poporului, a pus gând rău legii privind alegerea președintelui României. Ea promite că săptămâna viitoare va definitiva această acțiune și va sesiza Curtea Constituțională.

O eventuală decizie de admitere a sesizării nu va afecta însă procesul electoral în curs, ci se va aplica de la următorul scrutin prezidențial.

Avocatul poporului se va baza pe două argumente: numărul mare de semnături necesar pentru o candidatură la președinția României.

Potrivit legii în vigoare (370/2004), candidații trebuie să strângă 200.000 de semnături pentru a putea intra în cursa electorală. Or, Avocatul poporului ar invova un raport al Comisiei de la Veneția care recomandă ca numărul de semnături să nu depășească 1%. În cazul legii în vigoare acest prag este depășit.

Al doilea argument ar fi faptul că un alegător poate semna pentru mai mulți candidați, ceea ce face pragul de mai sus să nu mai fie reprezentativ. Au existat trei plângeri din partea unor candidați în legătură cu legea privind alegerea președintelui. La alegerile prezidențiale din noiembrie 2019 s-au înscris în cursa electorală 14 candidați. 7 candidaturi au fost respinse de Biroul Electoral Central din cauza listei de semnături.