Incendiile din Australia au ars deja o suprafață mai mare decât Elveția, de șase ori mai mult decât suprafața distrusă de incendiile din Amazon de anul trecut. Ȋntr-un articol, ȋn New York Times, celebrul scriitor australian Richard Flanagan spune că asistăm la un „Cernobîl climatic”.

Marea Barieră de Corali e pe moarte, pădurile înscrise pe Lista Patrimoniului Universal UNESCO ard, iar mai multe orașe au rămas sau sunt pe cale să rămână fără apă. Mai mult de o treime din australieni sunt afectați, într-un fel sau altul, de incendiile de vegetație.

Oamenii de știință estimează că aproape jumătate de miliard de animale au fost ucise în aceste incendii și există temerea că anumite specii de animale și plante au fost complet exterminate. Animalele care au supraviețuit dezastrului își abandonează puii, din cauza foametei generalizate și lipsei de hrană.


În statul Victoria, trei focuri s-au combinat pentru a forma unul singur, mai mare decât Manhattan. La Canberra, sâmbătă după-amiază s-au înregistrat 44 de grade Celsius (111 grade Fahrenheit), un record al ultimilor 80 de ani, în timp ce la Penrith, la vest de Sydney, au fost 48,9 grade Celsius, conform Biroului de Meteorologie.

În Victoria a fost declarată stare de dezastru, iar în New South Wales este stare de urgență. Este pentru prima dată când în statul Victoria este decretată stare de dezastru de la incendiile din 2009, când Australia s-a confruntat cu cele mai puternice incendii. Atunci, 173 de oameni au fost uciși de flăcări, iar alți 500 au fost răniți.

Imaginile din Pambula, din statul New South Wales, arată un peisaj plin de fum, cu străzi pustii, iluminate de un cer roșu aprins.