În București, s-au instalat deja camerele de supraveghere care îi vor depista în trafic pe șoferii ale căror mașini poluează. Amenzile pentru cei care nu au achitat taxa de vinietă ajung până la 2000 de lei.

Deși, pe 9 decembrie, primarul general, Gabriela Firea anunța amânarea intrării în vigoare a vinietei Oxigen, pe străzile din București au început să apară indicatoarele de semnalizare și presemnalizare a Zonei de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA). ZACA este perimetrul din care mașinile cele mai poluante vor fi excluse, iar cele cu norma de poluare Euro 3 vor trebui să plătească vinieta Oxigen.

Șeful Direcției de Transporturi din Primăria Capitalei, Mihai Teodorescu, spune că vinieta Oxigen intră în vigoare de la 1 ianuarie. Ceea ce se amână până la 1 martie este aplicarea sancțiunilor pentru nerespectarea hotărârii Consiliului General al Municipiului București.

Vinieta Oxigen se poate cumpăra din benzinării, dar și online sau direct de pe telefon.

Gabriela Firea, primarul general, a anunțat că are în plan pentru anul viitor un program social, prin care vrea să îi ajute pe șoferii cu mașini sub euro 3 să își cumpere un autoturism mai puțin poluant.