Ȋnaintea deja tradiționalei ședințe de lucru de la Cotroceni, Președintele Klaus Iohannis a avut o scurtă declarație ȋn care a criticat adoptarea tacită a unui proiect care prevede autonomia Ținutului Secuiesc. Ȋn ieșirea sa, Președintele a atacat PSD-ul și i-a acuzat pe liderii săi că vor să “dea Ardealul ungurilor”.

Declarația președintelui:

„Jó napot kívánok PSD.

Este incredibil ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege care dă o autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României. În timp ce eu și Guvernul ne luptăm să scăpăm de această pandemie, PSD se luptă ca să dea Ardealul ungurilor.

Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înțelegeri?

Vedeți dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică. Acuma se înțelege mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca această majoritate pesedistă să hotărească. Până sunt eu președintele României, o astfel de lege nu va exista”, a declarat Klaus Iohannis.

Senatorii au fost convocați în ședință, de la ora 14:00, având un singur proiect pe ordinea de zi: autonomia Ținutului Secuiesc.

Legea a fost subiect de dispute politice ȋn această dimineață, după ce proiectul a fost adoptat tacit, fără dezbatere, de Camera Deputaților. Adoptarea tacită presupune că legea nu a ajuns pe ordinea de zi, pentru a putea fi adoptată sau respinsă, și trece de prima cameră a Parlamentului fără să fie votată de deputați. Senatul este cameră decizională, iar partidele parlamentare anunță că vor respinge proiectul inițiat de trei parlamentari UDMR.

Politicienii din Parlament s-au grăbit să trimită reacții publice în care să acuze adversarii politicii de „iresponsabilitate”, pentru că „au uitat” să dezbată un astfel de proiect, care după expirarea termenului de dezbatere a fost adoptat tacit. Vina a fost pasată de la un partid la altul.