Generalul iranian Qassem Soleimani, șeful forțelor de elită Quds, și comandantul miliției irakiene Abu Mahdi al-Muhandis, au fost uciși vineri dimineaţă într-un atac aerian lansat asupra convoiului lor pe aeroportul din Bagdad, potrivit purtătorului de cuvânt al miliției irakiene.

Pentagonul a confirmat eliminarea lui Soleimani şi faptul că preşedintele Trump a fost cel care a autorizat atacul.

"La ordinul preşedintelui, armata americană a luat măsuri defensive decisive pentru a proteja personalul american aflat în străinatate, ucigându-l pe Qassem Soleimani. Acest atac avea drept scop descurajarea planurilor viitoare de atac iraniene", arată un comunicat al Departamentului american al Apărării.

Soleimani, care a condus aripa internațională a Gărzilor Revoluționare și a avut un rol cheie în războaiele din Siria și Irak, a devenit celebru acasă și în străinătate. El era al doilea cel mai puternic om din Iran, după ayatollahul Ali Khamenei, precum şi cel mai iubit lider militar al ţării, fiind văzut ca un simbol al rezistenţei iraniene în faţa SUA. El a contribuit la răspândirea influenței iraniene în Orientul Mijlociu, pe care Statele Unite și dușmanii regionali ai Teheranului, Arabia Saudită și Israel, s-au străduit să-l țină sub control. Soleimani a supraviețuit mai multor tentative de asasinat împotriva lui puse la cale de agențiile occidentale, israeliene și arabe în ultimele două decenii.

În Iran au fost decretate trei zile de doliu național, iar Ayatollahul Ali Khamenei a promis să răzbune moartea generalului Qassem Soleimani.