În vreme ce bugetarii fără pile sunt forțați să demisioneze, oamenii de încredere ai Guvernului Năstase primesc funcții cheie în ministere. Așa s-a născut o nouă categorie de angajați: beizadelele politice. De exemplu, Gabriel Oprea și-a angajat pe ascuns fiul la ministerul Agriculturii. Potrivit G4Media.ro, fostul șef al UNPR este foarte influent în ministerul lui Petre Daea. Deciziile importante de la Agricultură stau în pixul secretarului general Constantin Ilie Aprodu. El este un pensionar al Armatei, care l-a recomandat pe fiul lui Oprea pentru angajare.

Relația de prietenie dintre secretarul general de la Ministerul Agriculturii, Constantin Ilie Aprodu, și Oprea datează de pe vremea guvernării lui Adrian Năstase. În plus, ministrul Petre Daea a numit în ultimele luni în funcții de conducere în minister, cum ar fi la Direcția de Buget, pensionari din cadrul Armatei, domeniu apropiat generalului Oprea, care a și fost ministru.

”Între Aprodu și Oprea este o legătură veche, plecată de la Casa Armatei, unde cei doi s-au cunoscut”, consemnează G4Media.ro. Prima funcție importantă a lui Aprodu în sistemul public din România a venit în 2003, când a ajuns secretar general în Ministerul Agriculturii în Guvernul Năstase. Tot în 2003, Aprodu a fost decorat cu Steaua României de Ion Iliescu.

Cariera de succes a lui Aprodu a continuat la Curtea de Conturi a României, acolo unde este angajată și soția sa, potrivit declarației de avere.

Între 2009 și 2017, Aprodu a fost delegat de Curtea de Conturi ca reprezentant al instituției în plenul Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, funcție ocupată până pe 3 aprilie 2017. Pe 5 aprilie 2017, el a fost numit de premierul Grindeanu ca secretar general în Ministerul Agriculturii. Între timp, Aprodu a reușit să-și fixeze și un post permanent în minister: a fost desemnat câștigătorul unui concurs pe un post de conducere în Direcția de Control a ministerului condus oficial de Petre Daea.

Aprodu, pensionar din Armată, legături cu SRI
După conflictul de la începutul anului trecut dintre Gabriel Oprea și Liviu Dragnea a urmat pacea dintre cei doi, din noiembrie 2018. G4media.ro a relatat la acel moment întâlnirile dintre Oprea și Dragnea. Armistițiul a dus la sporirea influenței lui Aprodu în Ministerul Agriculturii.

”De la sfârșitul anului trecut și începutul acestui an, Constantin Aprodu este cel care decide în minister. Rolul lui Petre Daea este mai mult de imagine, de populism. Mai iese, mai spune o poznă și cam asta e tot ce face. Toate deciziile, angajările, proiectele, finanțările trec de obicei pe la Secretariatul general condus de Constantin Aprodu”, a declarat pentru G4Media.ro un înalt funcționar din Ministerul Agriculturii.

Aprodu are o pensie anuală de peste 100.000 de lei. El este și membru Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în retragere din SRI, așa cum reiese din declarația de interese.

Apropierea dintre Aprodu și Oprea reiese și din dezvăluirea făcută de G4Media.ro în această săptămână: fiul lui Gabriel Oprea, Gabriel Marin Oprea, a fost angajat pe ascuns două luni, între 1 mai și 1 iulie, în Ministerul Agriculturii. Constantin Aprodu respinge însă informația că el ar fi luat decizia: ”Nu, nu eu l-am angajat pe fiul lui Gabriel Oprea. Nu este posibil așa ceva. Doar ministrul are calitatea de angajator, eu nu am acest drept”.

O altă angajare controversată la Ministerul Agriculturii este cea a fiului lui Anghel Iordănescu, fost antrenor al naționalei de fotbal și coleg în UNPR cu Gabriel Oprea. Libertatea a scris că Alexandru Iordănescu a fost angajat în minister, deși are zero experiență în domeniu. El are experiență de fotbalist.

Apoi, de la începutul anului, Ministerul Agriculturii a fost interesat să preia 30 de hectare de la Academia de Științe Agricole, teren aflat în Băneasa, la marginea Capitalei. Interesele și relațiile lui Gabriel Oprea sunt majore în domeniul imobiliar din Ilfov, fieful său politic. Reamintim că Gabriel Oprea a fost șef al PSD Ilfov în timpul mandatului de premier al lui Adrian Năstase. Apoi, odată cu venirea la putere a lui Băsescu, acesta și-a întărit relațiile din zona București-Ilfov.